Menu
Feest op Ikamva na debuut Graham

Feest op Ikamva na debuut Graham

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ laten we wekelijks het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze vijfde aflevering van het seizoen 2012-2013 komt het debuut van Travis Graham aan bod.

Travis Graham zal zich afgelopen week een beetje zoals Joël Veltman hebben gevoeld. De 19-jarige middenvelder van Ajax Cape Town maakte afgelopen woensdagavond tegen Moroka Swallows zijn debuut in het eerste elftal. Drie dagen na het eerste officiële optreden van Veltman in Ajax 1 viel er een kleine 10.000 kilometer verderop in Kaapstad ook een klein feestje op Ikamva te vieren.

Graham zat tien jaar in de jeugdopleiding van Ajax Cape Town. Eerder deze maand tekende hij samen met vier andere jeugdspelers zijn eerste profcontract. Een mijlpaal die woensdagavond in het Volkswagen Dobsonville Stadium in Johannesburg werd overtroffen toen hij zijn eerste minuten in het team van trainer Maarten Stekelenburg maakte. Het eerste optreden van de verdedigende middenvelder vormde ook een mooie mijlpaal voor hoofd jeugdopleiding Corné Groenendijk, die de ontwikkeling van Graham het afgelopen jaar van dichtbij meemaakte.

Groenendijk: ,,Het is goed om te merken dat jongens ook na het bereiken van hun einddoel niet vergeten waar ze vandaan komen.” Groenendijk: ,,Het is goed om te merken dat jongens ook na het bereiken van hun einddoel niet vergeten waar ze vandaan komen.”

Groenendijk: ,,Afgelopen zaterdag speelden alle jeugdteams van Ajax Cape Town thuis. Na de training van het eerste kwam Travis vele bekenden tegen. Hij kreeg talloze felicitaties van zijn oude trainers en teamgenoten. En het mooie was dat hij vervolgens nog de hele dag op Ikamva is gebleven om alle jeugdteams in actie te zien. Het is goed om te merken dat jongens ook na het bereiken van hun einddoel niet vergeten waar ze vandaan komen.”

Het debuut van Graham was uiteindelijk nog een kwestie van tijd. De voetbalkenners in Zuid-Afrika onderkenden de kwaliteiten van de zelfopgeleide middenvelder al jaren. Eind vorig seizoen tijdens de Copa Amsterdam overtuigde hij trainer Stekelenburg definitief. Groenendijk: ,,Maarten was in Nederland op vakantie, maar ging toch even kijken bij de Copa Amsterdam. Voor de jeugdteams van Ajax CT is het van groot belang om aan dergelijke buitenlandse toernooien deel te nemen. Tijdens die wedstrijden is de weerstand het hoogst. Dan kunnen we zien of ze klaar zijn voor de laatste stap.”

In tegenstelling tot het debuut van Musa Lebusa een week eerder, moesten de fans in Kaapstad het debuut van Graham vooral uit de krant lezen. Groenendijk: ,,Helaas was die wedstrijd nergens op tv te zien. Zonde, want daardoor krijgt zo’n debuutwedstrijd toch wat minder glans voor de thuisblijvers. Aan de andere kant: de afgelopen dagen is er veel aandacht voor zijn debuut geweest. Zelf heb ik alle jeugdtrainers ook gefeliciteerd met deze fraaie prestatie. Uiteindelijk draait het bij ons in Kaapstad om het opleiden van spelers voor het eerste elftal. Daarin verschillen we niet van de Toekomst in Amsterdam. Dit is waar we het met z’n allen allemaal voor doen.”


Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Milo Boer (boven) en Ajax Cape Town