Menu
Feest voor Babel en Ajax

Feest voor Babel en Ajax

Voor Ryan Babel is 100 officiële duels in het Ajax-shirt natuurlijk mooi. Die honderdste winnen van PSV benadert de overtreffende trap van mooi, en als het gebeurt op de 107de verjaardag van Ajax is het helemaal feest.

Zo’n prestatie is fantastisch. Babelachtig. Ryan Guno Babel besloot zijn jubileumwedstrijd met een klinkende zege (1-5) op de Eindhovenaren.

Ruim drie jaar na zijn debuutwedstrijd tegen ADO Den Haag stapte de aanvaller als winnaar van het veld in het Philips Stadion. De jongen van toen is man geworden. Babel heeft voetballend vele sprongen vooruit gemaakt. Wat betreft het rugnummer is de vooruitgang nog duidelijker. Tegen ADO Den Haag (februari 2004) droeg de Amsterdammer - een tiener nog - een Ajax-shirt met het rugnummer 39. Dit seizoen draagt de aanvaller een tricot met het rugnummer 8. Babel mag zich bovendien international van Oranje noemen. Alle gewonnen ervaring en voetbalkennis betalen zich dit voetbaljaar uit. Ook tegen PSV bewees de Ajacied zijn glansvorm.

De laatste keer dat de Amsterdammers de lichtstad als winnaars verlieten, was in het seizoen 1994-1995. De Ajax-ploeg van succescoach Louis van Gaal vernederde de Brabanders dat jaar met 1-4. Edgar Davids schaarde zich die dag onder de doelpuntenmakers. Net als Davids verdedigde ook Patrick Kluivert die glorieuze jaren nog de clubeer van Ajax. De spits gaat sinds dit seizoen door het leven als aanvaller van PSV. De import-Eindhovenaar was dit duel een helft van de partij tegen zijn oude club. Kluivert schoot een keer raak, maar kwam verder nauwelijks in het spektakelstuk voor. Hoofdrollen bleken vooral weggelegd voor Ajacieden.

Op Eindhovense bodem bleven Davids en Babel hun oud-ploeggenoot uiteindelijk ruim de baas. Uitgerekend op de 107de verjaardag van de Amsterdamse club realiseerde Ajax een kostbare en glansrijke overwinning op de rivaal uit Eindhoven. De score van dertien jaar terug werd zelfs overtroffen. Klaas Jan Huntelaar bewees met zijn twee treffers opnieuw zijn grote waarde voor de Amsterdammers. Wesley Sneijder, Gabri en Kenneth Perez droegen met hun treffers nadrukkelijk bij aan de feestvreugde. De Deen, in de slotfase ingevallen voor Babel, bepaalde de eindstand op 1-5.

Babel speelde een prima jubileumwedstrijd. Wat de Ajacied in zijn 99ste optreden wel lukte, scoren, bleek de jubilaris in Brabant niet gegund. ,,Toch is deze honderdste reden voor een extra feestje’’, keek Babel breed lachend terug. ,,Eergisteren hoorde ik pas dat ik mijn honderdste duel tegen PSV zou spelen. Eerlijk gezegd verbaast het me dat het allemaal zo snel is gegaan.’’

De openingsgoal van Huntelaar, na ruim een kwartier spelen, had direct zijn uitwerking op het Amsterdamse spel. ,,We startten redelijk’’, analyseerde Babel. ,,PSV bood vanaf het begin aardig wat weerstand. Na de 0-1 kregen we meer vertrouwen. De 0-2 van Wesley bracht nog meer rust in ons spel.’’ Sneijder strafte slordig balverlies van de thuisploeg genadeloos af. De middenvelder plaatste de bal met veel gevoel secuur in de verre hoek.

De treffer van Kluivert, diep in de tweede helft gemaakt, bracht de Ajacieden niet van hun stuk. Babel: ,,Al dacht ik wel even: ‘niet weer’. In mijn beleving sloop toen wel even iets van angst in de ploeg. Toch wist ik toen al zeker dat we gingen winnen. Klaas Jan en Gabri maakten gelukkig snel de 1-3 en 1-4. We begonnen al met een goed gevoel aan de wedstrijd. PSV miste toch enkele belangrijke spelers.’’ PSV-trainer Ronald Koeman moest het doen zonder de geblesseerden Alex en Arouna Koné. De Eindhovenaren hadden het soms zichtbaar lastig zonder de Braziliaan en de Ivoriaan.

Luttele minuten na de treffer van Kluivert liet Babel de bal slim lopen voor Huntelaar. De spits kon de bal van dichtbij intikken. Gabri werd kort daarna de ruimte gegund om uit te halen. De ervaren Spanjaard wist wel raad met het buitenkansje.

Net als afgelopen week, na de prima overwinning op FC Twente, doet Ajax dit weekeinde opnieuw goede zaken in de Eredivisie. Het verschil met de Eindhovenaren is verkleind tot vijf punten. De Amsterdammers hebben de tweede plaats op de ranglijst heroverd op AZ. De Alkmaarders kwamen tegen Heracles Almelo niet verder dan 0-0. Met nog vijf wedstrijden te spelen, is de spanning terug in de strijd om de landstitel.

,,Deze zege geeft aan dat het verschil met PSV minder groot is dan sommige mensen denken’’, sprak Babel. ,,Ook in dat opzicht geeft deze overwinning ons een goed gevoel. Mijn mooiste Ajax-wedstrijd tot nu toe? Ik heb in de afgelopen honderd duels genoeg mooie wedstrijden gespeeld waar ik trots op kan zijn.’’