Menu
Feestdag voor Uruguayaan Silva

Feestdag voor Uruguayaan Silva

Bruno Silva had maandag een goed humeur. De rechtsback zag zijn geboorteland Uruguay zondagavond de Copa América winnen. Ook was hij blij met zijn rentree bij de groepstraining na lang blessureleed. Daags na het oefenduel Ajax - Independiente trainde de Uruguayaan voor de tweede keer met de groep mee. Hoewel hij nog een lange weg te gaan heeft, koestert hij zijn terugkeer.

Frank de Boer had zondag na de wedstrijd tegen Independiente (5-1) al aangekondigd dat hij de Ajacieden maandagochtend een flinke training zou voorschotelen. De geringe tegenstand van de Argentijnen dwong De Boer ertoe om zondag zijn halve elftal halverwege te wisselen zodat hij maandag in ieder geval een volledige training kon afwerken. Die mededeling klonk Bruno Silva als muziek in de oren. ,,Ik houd nu eenmaal van hard trainen”, sprak de Uruguayaan maandag na afloop van de training. Op het eerste gehoor geen bijzondere mededeling, maar wel in het geval van Silva. Na een lange revalidatieperiode van zijn geblesseerde schouder kan hij eindelijk weer vooruit kijken.

Over de rentree van Silva op wedstrijdniveau valt nog niets te zeggen. ,,Ik bekijk alles van week tot week. Ik heb nog een lange weg te gaan. Maar dat ik eindelijk weer met de jongens op het veld kan staan geeft me een heerlijk gevoel.” Terwijl het team van Frank de Boer het vizier op de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal heeft gericht, heeft de verdediger dus zo zijn eigen doelen. ,,Het is een moeilijke tijd voor me geweest. Ik ben blij dat alles vanaf nu eindelijk weer om voetbal draait.”

Silva is Derk Boerrigter de baas in een duel om de bal. Silva is Derk Boerrigter de baas in een duel om de bal.

Een extra opsteker voor Silva was het mooie voetbalnieuws uit Zuid-Amerika. Zondagavond laat (Nederlandse tijd) veroverde zijn geboorteland Uruguay in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires de Copa América ten koste van Paraguay (3-0). Voormalig ploeggenoot Luis Suarez speelde opnieuw een grote rol bij La Celeste. De spits van Liverpool maakte zijn vierde treffer op het grootste voetbaltoernooi van Zuid-Amerika. Ook verzorgde hij een assist tijdens de finale. Silva: ,,Iedereen praat na afloop over de goals en assists van Suarez, maar ook zonder die doelpunten was hij gewoon echt de beste speler van het toernooi. Het is prachtig voor hem dat hij zich opnieuw zo heeft kunnen laten zien aan de wereld.”

Direct na afloop van de finale had Silva zondagavond contact met zijn voormalige (Suarez) en huidige ploeggenoot Nicolas Lodeiro. ,,Ik heb ze gefeliciteerd met de geweldige prestatie. In Uruguay is direct na het winnen van de Copa América een volksfeest losgebarsten. Uruguay is een echt voetballand, dus zo’n gewonnen finale leeft daar enorm.” Silva had speciaal oog voor de prestatie van Nicolas Lodeiro. De 22-jarige Ajacied veroverde ruim twee maanden na het kampioenschap met Ajax ook een hoofdprijs met zijn land. Hoewel Lodeiro niet alle wedstrijden in actie kwam, schat landgenoot Silva de waarde van zijn deelname hoog in. ,,Voor een jonge speler als Lodeiro telt het winnen van zo’n prijs enorm. Deze mooie ervaringen neemt hij straks allemaal mee terug naar Ajax. Het draagt bij aan zijn ontwikkeling als voetballer.”

Een kleine week voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen FC Twente zit het met het gemoed van de Uruguayanen bij Ajax dus wel goed. Hoewel ze zaterdagavond geen actieve bijdrage zullen leveren, kan de Cruijff Schaal wel hun eerste (club)prijs van het seizoen worden. Frank de Boer beschikt over een fitte selectie om de strijd met Twente aan te gaan. Silva en Lodeiro zullen de wedstrijd uiteraard gaan volgen.

Tekst en foto’s: Ajax.nl/ Daan Germans

Aras Özbiliz, zondag goed een hattrick, was ook tijdens de training weer trefzeker. Aras Özbiliz, zondag goed een hattrick, was ook tijdens de training weer trefzeker.
Miralem Sulejmani had zich een mooi plaatsje langs de lijn verworven. Miralem Sulejmani had zich een mooi plaatsje langs de lijn verworven.
De keepers konden ook vol aan de bak onder leiding van Carlo l'Ami. De keepers konden ook vol aan de bak onder leiding van Carlo l'Ami.
Naast de Ajacieden waren er ook zo'n 300 kinderen op de Toekomst voor de Ajax Camps & Clinics. Naast de Ajacieden waren er ook zo'n 300 kinderen op de Toekomst voor de Ajax Camps & Clinics.