Menu
Feestelijk debuut Moisander

Feestelijk debuut Moisander

Ajax heeft zaterdagavond op simpele wijze van NAC Breda gewonnen. Al bij rust stond Ajax met 3-0 voor dankzij goals van Siem de Jong, debutant Niklas Moisander en Tobias Sana. In de tweede helft bepaalde Thulani Serero en opnieuw De Jong de eindstand op 5-0. Miralem Sulejmani maakte na lang blessureleed zijn rentree.

Het werd uiteindelijk een avond vol goals, huldigingen en mooie momenten. Na de 6-1 zege van vorige week bij NEC zette Ajax de lijn in de Amsterdam ArenA moeiteloos door. Voor de zekerheid waagde NAC-coach John Karelse afgelopen week nog een telefoontje naar NEC-collega Alex Pastoor. ‘Zo moet het dus niet’, kreeg de coach van NAC te horen. Maar zo ging het dus wel. Ook tot tevredenheid van Frank de Boer die zag dat Ajax dit keer wel de nul hield. ,,Vorige keer was ik vrij pissig over die ene tegengoal door nonchalance. Vandaag was dat er niet, tenminste niet zo opzichtig als vorige week.”

Niklas Moisander maakte zaterdagavond zijn debuut voor Ajax. Enkele dagen nadat hij zijn handtekening onder een driejarig contract zette, verscheen de Fin voor het eerst aan de aftrap in het shirt van Ajax. Een mooie mijlpaal, want uitgerekend in zijn 200ste wedstrijd in het betaald voetbal maakte Moisander de cirkel rond die in 2003 in Amsterdam begon. Na drie jaar A1 en Jong Ajax werd de verdediger op dat moment nog niet rijp geacht voor de hoofdmacht. Via FC Zwolle en AZ keerde de 26-jarige nummer 4 van Ajax gelouterd terug in de ArenA. Het leverde hem na zijn eerste 90 minuten direct de titel ‘Ajacied van de Wedstrijd’ op.

Niklas Moisander bekroonde zijn debuut met een doelpunt. Niklas Moisander bekroonde zijn debuut met een doelpunt.

Die uitverkiezing had hij mede te danken aan het doelpunt waarmee hij zijn eerste optreden in Ajax 1 bekroonde. Een snel doelpunt, want al in de elfde minuut kopte hij een hoekschop van Christian Eriksen kiezelhard achter doelman Ten Rouwelaar. De goal van Moisander volgde enkele minuten na de razendsnelle openingstreffer van Siem de Jong. Na 1 minuut en 42 seconden was het al raak onder het dichte dak van de ArenA. De aanvoerder van Ajax, die als stand-in van de geblesseerde Kolbeinn Sigthórsson (schouder) fungeerde, begon aan een solo die even later met een bekeken schuiver in het doel van NAC eindigde: 1-0.

Door het wegvallen van Theo Janssen (transfer naar Vitesse is nabij) en het doorschuiven van De Jong naar de spitspositie, kwam er op het middenveld een plek vrij voor Thulani Serero. De kleine Zuid-Afrikaan speelde met Lasse Schöne als controleur op het middenveld naast zich. Net als vorige week tegen NEC kreeg de Deens international de voorkeur op de plek die de naar Newcastle United vertrokken Vurnon Anita heeft achtergelaten. Die andere nieuwe Deen, Christian Poulsen, bekeek de eerste confrontatie van zijn nieuwe werkgever vanaf de tribune. Naar verwachting is hij half september tijdens de volgende thuiswedstrijd van Ajax tegen RKC Waalwijk speelklaar.

De eerste helft eindigde zoals hij begon: met een doelpunt. Een bekeken pass van De Jong werd handig opgepikt door Gregory van der Wiel en vervolgens panklaar voor Tobias Sana klaargelegd. Van dichtbij tikte de Zweed de bal binnen. Na zijn twee goals van vorige week tegen NEC toonde Sana opnieuw aan over scorend vermogen te beschikken. Ook het juichen van de publiekslieveling was de moeite waard. Met een sprong over de boarding mengde hij zich onder de mindervalide Ajax-fans op het gehandicaptenplatform om zijn treffer te vieren.

Met de comfortabele 3-0 voorsprong in de rust kon Ajax de hele tweede helft frank en vrij spelen. Met vers bloed op de vleugels - Derk Boerrigter voor Jody Lukoki - ging Ajax op jacht naar meer. De grootste zege op NAC (8-1) van exact 44 jaar geleden werd niet geëvenaard, maar desondanks viel er ook in het tweede deel van de wedstrijd genoeg te genieten. Wat te denken van de 4-0, vier minuten na rust. Op aangeven van Schöne tikte Sana de bal met veel gevoel door op Serero die vervolgens iets heel moois in petto had. Met een bekeken stiftje werkte hij de bal over de kansloze doelman van NAC heen. Zijn eerste goal in de dienst van Ajax werd door de aangever en afmaker op Afrikaanse wijze gevierd met een dansje.

Even later klonk er opnieuw een luid applaus op toen Miralem Sulejmani een halfuur voor tijd aan zijn warming-up begon. De 23-jarige Serviër stond een klein halfjaar aan de kant met een knieblessure, waardoor zijn rentree het einde betekende van een lange revalidatie. Met Sulejmani in de ploeg ging Ajax nog op jacht naar een toegift. Onder meer Daley Blind kreeg een opgelegde kans om Ajax’ vijfde te maken, maar de linksback stuitte op de doelman. De Jong had in de slotminuut meer succes. Met een vlammend afstandsschot bepaalde hij de eindstand op 5-0.

Goed nieuws dus voor De Boer dat de tijdelijke vervanger van Sigthórsson de doelpuntenproductie moeiteloos overneemt. Met het oog op de transferdeadline aast De Boer echter nog wel op een versterking voorin. ,,Het liefst iemand die zowel op de vleugel als in de spits kan spelen”, sprak de 112-voudig international zijn wens na afloop uit. ,,Maar ik was vandaag heel blij met Siem.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Tobias Sana dook na de 3-0 het publiek in. Tobias Sana dook na de 3-0 het publiek in.
Christian Eriksen haalt uit. Christian Eriksen haalt uit.
Jody Lukoki speelt vooruit. Jody Lukoki speelt vooruit.
Lasse Schöne speelde ook tegen NAC als controlerende middenvelder. Lasse Schöne speelde ook tegen NAC als controlerende middenvelder.
Net als tegen NEC vorige week kwam Sana ook tegen NAC tot scoren. Net als tegen NEC vorige week kwam Sana ook tegen NAC tot scoren.
Gregory van der Wiel gaf de voorzet voor de derde treffer. Gregory van der Wiel gaf de voorzet voor de derde treffer.
Thulani Serero verrichtte na zijn doelpunt een leuk Afrikaans dansje samen met Sana. Thulani Serero verrichtte na zijn doelpunt een leuk Afrikaans dansje samen met Sana.
Kenneth Vermeer kwam tegen NAC nauwelijks in gevaar. Kenneth Vermeer kwam tegen NAC nauwelijks in gevaar.
Derk Boerrigter, die kampte met een rugblessure, verving Lukoki in de tweede helft. Derk Boerrigter, die kampte met een rugblessure, verving Lukoki in de tweede helft.
De langdurig uitgeschakelde Miralem Sulejmani maakte ook zijn rentree tegen NAC. De langdurig uitgeschakelde Miralem Sulejmani maakte ook zijn rentree tegen NAC.
De Jong kwam in de slotfase voor de tweede keer tot scoren door een prachtige afstandsschot. De Jong kwam in de slotfase voor de tweede keer tot scoren door een prachtige afstandsschot.
De spelers bedanken de supporters voor hun steun. De spelers bedanken de supporters voor hun steun.