Menu
Feestelijke opening Ajax Experience

Feestelijke opening Ajax Experience

Vuurwerk op het Rembrandtplein in hartje Amsterdam. De Ajax-iconen Sjaak Swart, Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Danny Blind bezorgden vrijdag de Wereldbeker, twee Europa Cups en de kampioensschaal bij de Ajax Experience. Met de meest aansprekende voetbalprijzen in de vitrinekast werd de Experience officieel geopend verklaard. Nederland is een toeristische trekpleister rijker.

Amsterdam ArenA, 13:15 uur. Het voorspel I
Mister Ajax Sjaak Swart, Dennis Bergkamp, Danny Blind en hoofdtrainer Frank de Boer verzamelen bij de ArenA. Handen worden geschud en voetbalwetenswaardigheden uitgewisseld. Terwijl de Ajax-spelersbus met ronkende motor gereed staat voor vertrek, verdwijnen de beroemde oud-spelers kort in de catacomben. Voorzien van drie bekers (Champions League, Wereldbeker en EC II) plus de gedeukte kampioensschaal stappen de Ajacieden in de spelersbus. Onderweg naar het Rembrandtplein wordt gegrapt over het moment waarop de kampioensschaal van ’10-’11 de beroemdste deuk van Nederland opliep. Swart streelt kort de Europa Cup naast hem.

Nabij Rembrandplein, 13:45 uur. Voorspel II
Een straat achter het Rembrandplein verruilen Swart, De Boer, Bergkamp en Blind de luxe spelersbus voor een plek in minstens zo luxe Mercedessen. De Ajax-iconen worden – ieder met een prijs op schoot – per sportwagen het beroemde uitgaansplein opgereden.

Rembrandplein, 14:03 uur. De Opening I
Na het welkomstwoord van Wim Bohnenn is Mister Ajax de eerste oud-speler die wordt geïnterviewd. Het beeld van Rembrandt is voorzien van een rood-witte Ajax-sjaal. ,,Het is een tijd niet meer gebeurd dat Ajax de Europa Cup heeft gepakt’’, grapt de drievoudig Europa Cup-winnaar. Het zonnetje schijnt uitbundig. Nauwelijks tien minuten later staan ook Blind, Bergkamp en De Boer op het podium vlak voor de Ajax Experience.

Vier Ajax-iconen bezorgden de Ajax Experience de meest aansprekende prijzen die de club ooit won. Vier Ajax-iconen bezorgden de Ajax Experience de meest aansprekende prijzen die de club ooit won.

Rembrandtplein, 14:16 uur. De Opening II
‘Rembrandt krijgt nieuwe buren’, is de wervende campagnekreet die de Ajax Experience onder de aandacht van alle Ajacieden moet brengen. Als twee Ajax-pupillen de Experience met een druk op de knop officieel openen klinkt een knallend vuurwerk. En kan Rembrandt definitief zijn nieuwste buren begroeten. Deze vrijdag wordt genodigden een kijkje gegund. Vanaf zaterdag 10:00 uur zijn alle Ajacieden van harte welkom in de Ajax Experience.

Ajax Experience, 14:30 uur. De Kennismaking
De eerste groepjes betreden de nagelnieuwe Ajax Experience. In de afgelopen zes maanden onderging het voormalige bankgebouw een totale metamorfose. ,,Twee jaar geleden bedachten we ons: we hebben hier bij onze club zoveel moois liggen. Waarom gieten we al dat moois niet in een belevenis’’, vertelt Ajax’ commercieel directeur Henri van der Aat over de geboorte van het idee van de Ajax Experience. ,,En we zijn natuurlijk een Amsterdamse club. Dus waarom zouden we niet terug gaan naar hartje Amsterdam?’’

Metershoge panelen met Ajax-iconen als ‘Goaltjes’ Piet van Reenen, Ruud Krol, Patrick Kluivert en Christian Eriksen (het talent is hard op weg een icoon te worden) heten de bezoekers op de eerste Experience-meters welkom. In kleine blokjes staan Ajax-hoogtepunten en andere nuttige clubinformatie beschreven.

Ajax Experience, 14:40. De Kennismaking II
Wie de Ajax Experience betreedt, betreedt een waar Ajax-walhalla. Het is een ervaring die een Ajacied zelf zou moeten zien, voelen, ja zelfs ruiken. De Ajax-jeugdopleiding speelt een promintente rol in de Experience. ,,Ajax staat voor creatief, aanvallend en dominant voetbal’’, spreekt Bergkamp de bezoekers van de Experience toe in een filmpje. ,,De opleiding is heel belangrijk. Ook in de opleiding moet je proberen altijd het jongetje te blijven dat je op straat was.’’

Naast aandacht voor de roemruchte historie, is er ook volop ruimte om zelf jouw voetbalkunsten te tonen. Schotkracht, techniek, precisie; alles wordt met speciale apparatuur gemeten. Als de fraaiste Ajax-momenten, doelpunten en successen op scherm voorbij flitsen, wordt de voetballust in elk geval geprikkeld. Originele medailles, wedstrijdshirts, kicksen en foto’s kleuren een ‘kamer’ van de Experience. Ooit willen weten hoe het is om door Frank de Boer toegesproken te worden in de kleedkamer van Ajax? Kom naar de Ajax Experience en ervaar het!

Ajax Experience, 15:30 uur. Naspel
De eerste bezoekers betreden de Ajax Fanshop, de laatste halte op de route door de Ajax Experience. Ook de oud-spelers Ton Pronk en Theo van Duivenbode moeten zijn overweldigd door zoveel verzameld Ajax-fraais. ,,Ik ben in veel voetbalmusea geweest, maar dit heb ik nog nooit gezien’’, vertelt oud-speler van Ajax 1 Rolf Leeser. Terwijl de speler uit de jaren vijftig zijn mening geeft, wijst hij op een van de panelen. Leeser ontdekt zichzelf tussen zijn oude ploegmaten. ,,Ik vind het echt de moeite waard en heb dit, nogmaals, nooit eerder gezien. Ook met de Ajax Experience loopt Ajax voorop.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor een uitgebreide reportage over de openingsfestiviteiten van de Ajax Experience!

Lees op onderstaande link alles over de Ajax Experience en ervaar vanaf zaterdag 24 september zelf de Ajax Experience.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Hier vind je meer informatie over de Ajax Experience

Bergkamp, Blind, Swart, De Boer en de Ajax-pupillen op het podium pal voor de Ajax Experience. Bergkamp, Blind, Swart, De Boer en de Ajax-pupillen op het podium pal voor de Ajax Experience.
Spreekstalmeester Wim Bohnenn heet alle genodigden en toeschouwers welkom. Spreekstalmeester Wim Bohnenn heet alle genodigden en toeschouwers welkom.
In de Ajax Experience spreekt directeur Henri van der Aat de gasten toe. In de Ajax Experience spreekt directeur Henri van der Aat de gasten toe.
Mister Ajax Sjaak Swart en Frank de Boer in de Ajax Experience. Mister Ajax Sjaak Swart en Frank de Boer in de Ajax Experience.
Ajacieden ervaren de Ajax-kleedkamer van de Experience... Ajacieden ervaren de Ajax-kleedkamer van de Experience...
.. Waarna ook de film- annex voetbalzaal wordt aangedaan. .. Waarna ook de film- annex voetbalzaal wordt aangedaan.
Rembrandt heeft nu écht nieuwe buren! Rembrandt heeft nu écht nieuwe buren!
Kom vanaf 24 september naar de Ajax Experience. Kom vanaf 24 september naar de Ajax Experience.