Menu
Feiten en weetjes ADO - Ajax

Feiten en weetjes ADO - Ajax

Ajax neemt het zondagmiddag in de Eredivisie op tegen ADO Den Haag. De wedstrijd begint om 12:30 uur in het Kyocera Stadion. In aanloop naar het duel in de veertiende speelronde zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes op een rij.

* ADO Den Haag - Ajax werd tot nu toe veertig keer gespeeld in de Eredivisie.

* Ajax won in de Residentiestad 21 keer. ADO pakte voor eigen publiek elf keer de zege, terwijl acht keer een remise werd overeengekomen.

* ADO-spits Michiel Kramer is momenteel topscorer van de Eredivisie. Hij trof negen keer doel. Lasse Schöne en Arek Milik zijn de doeltreffendste spelers van Ajax met ieder zes goals.

* Lasse Schöne is samen met Anwar El Ghazi de meest waardevolle speler van de Eredivisie. Beide Ajacieden waren direct betrokken bij tien doelpunten (goals en assists).

* Samen met NAC en sc Cambuur kreeg ADO Den Haag dit seizoen de meeste strafschoppen tegen in de Eredivisie. Viermaal werden de Hagenaars bestraft met een elfmetertrap. Ajax kreeg één penalty tegen.

Tscheu-la Ling (l) speelde zowel bij Ajax als bij ADO. Tscheu-la Ling (l) speelde zowel bij Ajax als bij ADO.

* In het verleden waren meerdere spelers actief voor zowel ADO als Ajax. Enkele bekende voorbeelden zijn Alfons Groenendijk, Cedric van der Gun, Dmitry Bulykin en Tscheu-la Ling.

* Ajax is zes competitiewedstrijden op rij ongeslagen tegen ADO. De laatste keer dat de Hagenaars wonnen was in maart 2011. Het werd in Den Haag toen 3-2.

* Vorig seizoen won Ajax de uitwedstrijd bij ADO overtuigend met 4-0. Dat was een evenaring van de grootste zege van Ajax in Den Haag. In augustus 1989 wisten de Ajacieden ook met 4-0 te winnen. Frank de Boer was toen basisspeler.

* ADO heeft met verdediger Vito Wormgoor en doelman Robert Zwinkels twee spelers met een verleden bij Ajax. Beide spelers wisten nooit de hoofdmacht te bereiken.

* Voor Ricardo van Rhijn hebben wedstrijden tegen ADO een bijzonder tintje. De rechtsachter maakte een kleine drie jaar geleden, in december 2011, in de thuiswedstrijd tegen ADO zijn debuut in de Eredivisie.

* Het Kyocera Stadion, de thuishaven van ADO, was afgelopen zomer decor van het WK hockey. De Oranje-vrouwen pakten goud, de mannen moesten genoegen nemen met zilver.

* Ajax verloor als enige club in de Eredivisie nooit op kunstgras. Van de zeventien uitwedstrijden op die ondergrond werden er dertien gewonnen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst