Menu
Feiten en Weetjes Ajax Cambuur

Feiten en Weetjes Ajax Cambuur

Ajax neemt het zaterdag vanaf 19:45 uur in de ArenA op tegen Cambuur. In aanloop naar het thuisduel zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Ajax – Cambuur werd tot nu toe zes keer gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen vijf keer en scoorden in die succesrijke ontmoetingen telkens minimaal drie keer. Cambuur won nooit in Amsterdam.

* Afgelopen seizoen was het duel met Cambuur Ajax’ laatste thuisduel van 2014-2015. Viktor Fischer (2) en Lasse Schöne hielpen de thuisclub op 10 mei 2015 met goals aan de 3-0-overwinning.

* Ajax’ recordoverwinning op Cambuur stamt uit het seizoen 1998-1999. Op 25 oktober 1998 werd het 4-0.

* Als hij in actie komt, speelt Lasse Schöne tegen Cambuur zijn 100ste Eredivisie-wedstrijd als Ajacied.

* De laatste editie van Ajax – Cambuur was ook de laatste wedstrijd als Ajacied van Niklas Moisander. De Fin speelde 105 officiële duels en werd na de 3-0-zege publiekelijk bedankt voor alle bewezen diensten.

Twee seizoenen terug haalde Cambuur zijn tot nu toe enige punt in Amsterdam. Op 9 maart 2014 werd het 1-1. Siem de Jong maakte de enige Ajax-treffer. Martijn Barto stelde het gelijkspel veilig.
Twee seizoenen terug haalde Cambuur zijn tot nu toe enige punt in Amsterdam. Op 9 maart 2014 werd het 1-1. Siem de Jong maakte de enige Ajax-treffer. Martijn Barto stelde het gelijkspel veilig.

* Calvin Mac-Intosch en Djavan Anderson zijn oud-Ajacieden bij Cambuur. Beide spelers bereikten op de Toekomst Jong Ajax.

* In het verleden droegen meer spelers de shirts van Ajax en Cambuur. Bekende voorbeelden zijn Jody Lukoki, Fred Grim, Daniël de Ridder, Donovan Slijngard en Jaap Stam.

* De eerste editie van Ajax - Cambuur (3-1) in de Eredivisie werd gespeeld op 18 oktober 1992. Voor Ajax scoorden Stefan Pettersson en Dennis Bergkamp (2).

* De eerste ontmoeting tussen beide ploegen in Amsterdam was een duel voor de KNVB Beker. Op 7 juni 1961 werd het 7-4 voor Ajax in de halve finale van het bekertoernooi. Ajax won dat seizoen de beker.

* Ajax wist in zijn laatste vijftien competitiewedstrijden telkens minstens een keer te scoren. Cambuur wist zijn veertien laatste uitduels in de Eredivisie niet te winnen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) Louis van de Vuurst
Meer lezen over de laatste editie van Ajax - Cambuur (3-0)? Koop hier het Ajax Jaarboek 2014-2015