Menu
Feiten en weetjes Ajax - FC Groningen

Feiten en weetjes Ajax - FC Groningen

Ajax neemt het zaterdagavond vanaf 20:45 uur op tegen FC Groningen. In aanloop naar deze thuiswedstrijd in de Eredivisie zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over wedstrijden tussen Ajax en FC Groningen op een rij.

* Ajax en FC Groningen treffen elkaar voor de 67e keer in de Eredivisie. Ajax won 46 keer, de ontmoeting eindigde twaalf keer onbeslist en Groningen pakte acht keer de zege. Het doelsaldo is met exact honderd goals in het voordeel van Ajax, 172-72.

* De grootste overwinning op Groningen boekte Ajax in 1974. Toen won Ajax met liefst 9-0.

* Bij het ingaan van deze zestiende speelronde staat Ajax op de vierde plaats en Groningen negende. Het verschil tussen beide ploegen bedraagt elf punten (30 om 19).

* De topschutter van FC Groningen is Michael de Leeuw. Hij heeft zeven keer gescoord. De topscorer van Ajax is Siem de Jong met zes doelpunten.

* Diverse spelers staan wat gele kaarten betreft op scherp. Bij Ajax mist Niklas Moisander bij een nieuwe gele kaart Willem II - Ajax en bij Groningen kunnen Michael de Leeuw, Maikel Kieftenbeld en Andraz Krim zich niets veroorloven, anders missen ze volgende week de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo.

* Derk Boerrigter weet vaak wel raad met de verdediging van FC Groningen. In drie duels tegen de Noorderlingen scoorde hij twee maal.

Op 6 januari 1974 won Ajax met liefst 9-0 van FC Groningen. Arie Haan scoort hier de 4-0. Op 6 januari 1974 won Ajax met liefst 9-0 van FC Groningen. Arie Haan scoort hier de 4-0.

* In de selectie van Groningen zijn maar twee spelers die ooit scoorden tegen Ajax: Leandro Bacuna en Michael de Leeuw.

* 25 spelers droegen in hun carrière zowel het groenwit van Groningen als het roodwit van Ajax. Een kleine greep: Ronald Koeman, Luis Suarez, Rasmus Lindgren, Hyun Jun Suk en Daley Blind.

* Scheidsrechter Richard Liesveld floot Groningen dit seizoen nog niet en Ajax een keer, thuis tegen RKC Waalwijk (2-0).

* Vorig seizoen won Ajax met 2-0 van FC Groningen. Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson scoorden in die wedstrijd.

* In de vorige speelronde in de Eredivisie wonnen Ajax en Groningen beide. Ajax versloeg PSV met 3-1 en Groningen was thuis te sterk voor Heracles (2-0).

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en beeldarchief Ajax