Menu
Feiten en weetjes Ajax - Willem II

Feiten en weetjes Ajax - Willem II

Ajax treedt zaterdagavond als koploper aan tegen Willem II, de nummer laatst. Het is de 37ste ontmoeting in Amsterdam tussen de traditionele clubs. Ajax.nl zet een aantal feiten en weetjes over deze wedstrijd op een rijtje.

* Luis Suarez speelt vanavond zijn honderdste competitieduel voor Ajax! De Uruguyaan speelde op 18 augustus 2007 zijn eerste eredivisiewedstrijd als Ajacied tegen De Graafschap en scoorde toen eenmaal. Suarez scoorde in zijn 99 competitiewedstrijden 77 keer.

* Mounir El Hamdaoui kwam een seizoen uit voor Willem II. Wegens een langdurige blessure speelde hij slechts zes wedstrijden voor de Tilburgse club.

* Mitchell Donald kwam vorig seizoen op huurbasis uit voor de Brabantse Tricolores. Hij speelde 14 competitieduels waarin hij een keer wist te scoren, tegen NAC Breda.

* Voor Miralem Sulejmani en Oleguer zal een duel tegen Willem II altijd iets bijzonders hebben. De aanvaller en verdediger debuteerden namelijk allebei tegen die club op 30 augustus 2008. Goede herinneringen zullen ze er overigens niet aan hebben. Ajax verloor namelijk met 2-1.

* Bij Willem II speelt een Ajacied in de gelederen. Jan-Arie van der Heijden is door Ajax net als vorig seizoen verhuurd aan de Tilburgse club.

* Drie keer in de historie kwam Ajax tot een 7-0 uitslag tegen Willem II. Op 3 juni 1963, 9 april 1995 en 12 april 2009 lieten de Amsterdammers de fans zeven keer juichen. Het is de hoogste uitslag in de historie.

* Eyong Enoh maakte vorig seizoen welgeteld een doelpunt. Het gebeurde in de thuiswedstrijd tegen Willem II. Op slag van rust tekende hij voor de openingstreffer. Ajax won met 4-0. Ook een seizoen eerder maakte Enoh precies één treffer. Ook toen was hij succesvol tegen Willem II (7-0).

* Ajax en Willem II troffen elkaar in de Eredivisie 36 keer eerder op Amsterdamse bodem. In dat duel scoorde de thuisploeg 136 keer, tegen 20 voor Willem II.

* Een groot aantal voetballers speelde ooit voor zowel Ajax als Willem II. Een greep uit die poule: Kevin Bobson, Wilco van Buuren, Darl Douglas, Tomás Galásek, Martin van Geel, Cedric van der Gun, Michel Kreek, Marc Overmars, Martijn Reuser, Dennis Schulp, Jaap Stam, José Valencia en Sergio Zijler.

* Co Adriaanse en Hans Westerhof zijn trainers die voor beide clubs hebben gewerkt. Adriaanse was eerst trainer van Willem II voordat hij bij Ajax kwam. Westerhof ging naar Willem II nadat hij als ad-interim voor Ajax 1 had gestaan.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst