Menu
Feiten & Weetjes AC Milan - Ajax

Feiten & Weetjes AC Milan - Ajax

Ajax neemt het woensdag vanaf 20:45 uur in de UEFA Champions League op tegen AC Milan. In aanloop naar dit allesbeslissende Europese duel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Frank de Boer maakte op 8 december 2010 zijn debuut als Ajax-trainer in San Siro tegen AC Milan (0-2-zege). Demy de Zeeuw en Toby Alderweireld scoorden.

* Kort voor zijn debuut als hoofdtrainer coachte De Boer op 27 november 2010 zijn laatste wedstrijd als trainer van de A1. Drie jeugdspelers van toen maken nu deel uit van De Boers grote wedstrijdselectie: Ruben Ligeon, Stefano Denswil en Davy Klaassen. Joël Veltman (vanavond geschorst) en Nicolai Boilesen (geblesseerd) speelden destijds ook onder De Boer in de A1.

* Ajax speelt woensdag in Milaan voor de 21ste keer een Europees duel op Italiaanse voetbalgrond. De Amsterdammers boekten vier keer een overwinning.

* Ajax incasseerde tijdens zijn laatste drie bezoeken aan een Italiaanse club geen tegendoelpunt (Milan, 0-2/Juventus, 0-0/Fiorentina, 0-1). Dejan Stankovic was op 14 maart 2006 namens FC Internazionale de laatste ‘Italiaan’ die in Italië scoorde tegen Ajax. Ajax hield daarmee inmiddels 303 minuten de nul in Italië.

* Ajax en AC Milan stonden in het verleden dertien keer tegenover elkaar in een officieel duel. De eerste ontmoeting was de Europa Cup I-finale in 1969. AC Milan won de finale in Madrid met 1-4.

Frank de Boer maakte op 8 december 2010 een winnend debuut als Ajax-trainer in San Siro tegen AC Milan: 0-2. Frank de Boer maakte op 8 december 2010 een winnend debuut als Ajax-trainer in San Siro tegen AC Milan: 0-2.

* Ajax won in de historie vijf keer van AC Milan. De Italianen versloegen Ajax op hun beurt ook vijf keer. Driemaal bleef een onderling duel onbeslist. Het laatste gelijkspel dateert van 1 oktober 2013, de poulewedstrijd in de ArenA: 1-1.

* Ajax boekte op 16 januari 1974 zijn grootste overwinning op de roodzwarte ploeg uit Milaan. Het tweede duel om de Europese Supercup werd met liefst 6-0 gewonnen. De heenwedstrijd in San Siro ging eerder met 1-0-verloren.

* AC Milan-coach Massimiliano Allegri won nog nooit van Ajax. Op 8 december 2010 verloor zijn ploeg met 2-0. Eerder in dezelfde poule, op 28 september, eindigde Ajax - AC Milan in 1-1. Ook dit seizoen eindigde het pouleduel in de ArenA tussen Ajax en Milan in 1-1.

* AC Milan kende een moeizame generale voor het treffen met Ajax. Tegen degradatiekandidaat Livorno kwam het niet verder dan 2-2. Ajax won glansrijk van NAC Breda: 4-0.

* Joël Veltman is na zijn rode kaart in het thuisduel met FC Barcelona (2-1-winst) geschorst voor het treffen in San Siro.

* Als Milan weet te scoren incasseert Ajax zijn 200ste tegendoelpunt in een Europees toernooi.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst