Menu
Feiten & Weetjes ADO - Ajax

Feiten & Weetjes ADO - Ajax

Ajax speelt zondagmiddag uit tegen ADO Den Haag. In aanloop naar het duel in de Den Haag zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax en ADO Den Haag op een rij.

* Ajax treft ADO zondag voor de 77e keer in de Eredivisie. Van de 76 eerdere duels won Ajax er 50. 12 keer eindigde een onderlinge ontmoeting in een gelijkspel. Ajax verloor 14 maal.

* In de 76 voorgaande duels tussen Ajax en ADO scoorde Ajax bijna 100 doelpunten meer dan de Hagenaars: 174 om 77.

* Tjaronn Chery is momenteel de topscorer aan Haagse zijde. Hij scoorde deze competitie al vier keer. Bij Ajax gaan Tobias Sana, Thulani Serero en Siem de Jong gebroederlijk aan kop met ieder drie treffers.

* In de selectie van ADO Den Haag zijn vier spelers met een Ajax-verleden actief: doelman Robert Zwinkels, de verdedigers Vito Wormgoor en Christian Supusepa en aanvaller Rydell Poepon.

*In de historie zijn er vele spelers geweest die zowel bij ADO als bij Ajax hebben gevoetbald. Doelman Hans Galjé speelde bijvoorbeeld vier jaar bij beide clubs. En ook Tscheu-la Ling diende Ajax en ADO jarenlang.

Tscheu-la Ling is een van de vele voetballers die voor zowel Ajax als Den Haag speelde. Tscheu-la Ling is een van de vele voetballers die voor zowel Ajax als Den Haag speelde.

* Vorig seizoen won Ajax bij ADO Den Haag. Dankzij goals van Jody Lukoki en Jan Vertonghen werd het 0-2. Ali Boussaboun werd in dat duel na 25 minuten met een rode kaart van het veld gestuurd.

* Acht jaar geleden maakte Ryan Babel als 17-jarige zijn debuut voor Ajax in een (thuis)duel tegen ADO Den Haag. Op 1 februari 2004 won Ajax met 4-0 in de Amsterdam ArenA.

* De laatste keer dat ADO Den Haag won van Ajax in de Eredivisie was op 20 maart 2011. Toen werd het 3-2.

* De ruimste zege ooit die Ajax in Den Haag boekte, stamt uit het seizoen 1989-1990. De Hagenaars werden toen met 0-4 verslagen.

* De grootste overwinning tegen ADO behaalde Ajax in het seizoen 1981-1982. In Amsterdam wonnen de Amsterdammers met 9-1.

* Ajax is nu in de Eredivisie acht uitwedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag was op 19 januari 2012 in De Kuip, 4-2.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Beeldarchief Ajax