Menu
Feiten & Weetjes ADO Den Haag - Ajax

Feiten & Weetjes ADO Den Haag - Ajax

Ajax speelt zondag de uitwedstrijd bij ADO Den Haag. In aanloop naar het duel in het Kyocera Stadion zet Ajax.nl een elftal feitjes en weetjes op een rij.

* Sheraldo Becker, Aschraf El Mahdioui en Robert Zwinkels zijn oud-Ajacieden in de selectie van ADO Den Haag. Alle drie reikten ze niet verder dan Jong Ajax. El Mahdioui werd in juni 2014 nog verkozen tot Talent van de Toekomst.

* Peter Bosz kan zijn driehonderdste wedstrijd in de Eredivisie coachen. Van de voorgaande 299 won hij er 119.

* ADO Den Haag - Ajax werd tot nu toe 42 keer gespeeld in de Eredivisie.

* Ajax won in de Residentiestad 22 keer. ADO pakte voor eigen publiek elf keer de zege, terwijl negen keer een remise werd overeengekomen.

* Vorig seizoen eindigde Ajax’ uitwedstrijd tegen ADO in een nipte overwinning: 0-1. Op 17 januari, bij de hervatting van de tweede seizoenshelft, kroonde Amin Younes zich tot matchwinner.

* Ajax boekte zijn grootste uitoverwinning op ADO in de Eredivisie op 13 augustus 1989: 0-4. Aron Winter, Pál Fischer, Jan Wouters en Ronald de Boer scoorden.

Jasper Cillessen hield vorig seizoen zijn doel schoon in het Kyocera Stadion.
Jasper Cillessen hield vorig seizoen zijn doel schoon in het Kyocera Stadion.

* ADO won maar 1 van de laatste 18 thuisduels met Ajax in de Eredivisie. De Ajacieden verloren voor het laatst in de Residentie op 20 maart 2011: 3-2. Jan Vertonghen en Christian Eriksen tekenden voor de Amsterdamse goals.

* In het verleden waren meerdere spelers actief voor zowel ADO als Ajax. Enkele bekende voorbeelden zijn Alfons Groenendijk, Cedric van der Gun, Dmitry Bulykin en Tscheu-la Ling.

* Edouard Duplan was in het verleden vaak op dreef tegen Ajax. Hij vond tegen geen enkele andere Eredivisieclub vaker dan drie keer het net, maar liet in wedstrijden tegen de Ajacieden zes keer het net bollen.

* Peter Bosz deed dit seizoen in competitieverband op 21 spelers een beroep. Collega Zeljko Petrovic gebruikte van alle trainers in de Eredivisie het minste aantal spelers. Zeventien Hagenaars konden op speeltijd rekenen.

* Van alle spelers in de Eredivisie met minstens driehonderd speelminuten hebben Bertrand Traoré (4,52) en Amin Younes (4,18) per negentig speelminuten de meeste succesvolle dribbels.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst