Menu
Feiten & Weetjes Ajax - AC Milan

Feiten & Weetjes Ajax - AC Milan

Ajax neemt het dinsdag vanaf 20:45 uur in de UEFA Champions League op tegen AC Milan. In aanloop naar het Europese duel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Ajax en AC Milan stonden in het verleden twaalf keer tegenover elkaar in een officieel duel. De eerste ontmoeting was de Europa Cup I-finale in 1969. AC Milan won de finale in Madrid met 1-4.

* Ajax won in de historie vijf keer van AC Milan. De Italianen versloegen de Amsterdammers op hun beurt ook vijf keer. Tweemaal bleef een onderling duel onbeslist.

* De laatste ontmoeting met AC Milan dateert van 8 december 2010 in Milaan. Ajax won die Champions League-wedstrijd met 2-0. Demy de Zeeuw en Toby Alderweireld scoorden in San Siro.

* Frank de Boer maakte op 8 december 2010 in de uitwedstrijd tegen AC Milan zijn officiële debuut als trainer van Ajax.

* De mooiste overwinning op AC Milan boekte Ajax in de Champions League-finale van 1995. In het Ernst Happel Stadion won Ajax met 1-0 en veroverde het zijn vierde Europa Cup/Champions League.

* Ajax won de belangrijkste Europa Cup vier keer. AC Milan slaagde erin zeven keer de belangrijkste Europese beker voor clubteams te veroveren. De laatste Milanese eindzege was in 2007.

Nigel de Jong deinst terug als Tomás Galásek en Milan-speler Clarence Seedorf een luchtduel uitvechten. De Jong keert, samen met Urby Emanuelson, vanavond als speler van Milan eenmalig terug bij Ajax. Nigel de Jong deinst terug als Tomás Galásek en Milan-speler Clarence Seedorf een luchtduel uitvechten. De Jong keert, samen met Urby Emanuelson, vanavond als speler van Milan eenmalig terug bij Ajax.

* Ajax ontmoette AC Milan in het seizoen 1994-1995 maar liefst drie keer. In aanloop naar de finale won de ploeg van Louis van Gaal beide pouleduels met 2-0 van de Italianen.

* AC Milan opende de groepsfase van de huidige Champions League met een 2-0-overwinning op Celtic FC. Ajax verloor dezelfde avond met 4-0 bij FC Barcelona.

* Nigel de Jong en Urby Emanuelson keren vanavond als speler van AC Milan terug bij hun oude club Ajax. In het verleden kwamen meer spelers uit voor beide clubs: o.a. Patrick Kluivert, Clarence Seedorf en Marco van Basten.

* Ajax boekte op 16 januari 1974 zijn grootste overwinning op de roodzwarte ploeg uit Milan. Het tweede duel om de Europese Supercup werd met liefst 6-0 gewonnen.

* AC Milan is als club slechts enkele maanden ouder dan Ajax. De Italianen zagen op 16 december 1899 het levenslicht. Ajax werd opgericht op 18 maart 1900.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst