Menu
Feiten & Weetjes Ajax - ADO Den Haag

Feiten & Weetjes Ajax - ADO Den Haag

Ajax neemt het zondag vanaf 16:30 uur in de uitverkochte Amsterdam ArenA op tegen ADO Den Haag. In aanloop naar het competitietreffen zetten we een elftal Feiten & Weetjes over eerdere edities van Ajax - ADO (en kampioenschappen van Ajax) op een rij.

* Als Ajax wint en Feyenoord verliest punten in zijn uitduel met PSV, dan zijn de Amsterdammers landskampioen. Het is dan de 33ste landstitel voor Ajax. Ajax verovert voor het eerst in de clubhistorie vier titels op rij.

* Frank de Boer kan de eerste trainer worden die een club vier keer op rij kampioen maakt in de Eredivisie. Ajax wordt bij een kampioenschap vanaf 20:00 uur gehuldigd op het ArenAPark.

* Daley Blind en Ricardo van Rhijn zijn geschorst voor het mogelijke kampioensduel met ADO. De Ajacieden kregen een fatale gele kaart in de laatste wedstrijd tegen Vitesse: 1-1.

* Ajax – ADO Den Haag wordt voor de 40ste keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 30 keer. De Hagenaars slaagden er in de historie drie keer in om bij Ajax te winnen.

* De eerste editie van Ajax – ADO in de Eredivisie stamt uit het seizoen 1957 – 1958. Op 4 juni 1958 werd het 1-1. Piet van der Kuil opende de score voor de thuisploeg.

Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen ADO een 1-1-gelijkspel op. Op 24 februari 2013 scoorde Lasse Schöne namens Ajax (kopfoto). De clubs ontmoetten elkaar eerder dit seizoen op 1 december 2013. Het werd toen 0-4 voor Ajax (foto boven). Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen ADO een 1-1-gelijkspel op. Op 24 februari 2013 scoorde Lasse Schöne namens Ajax (kopfoto). De clubs ontmoetten elkaar eerder dit seizoen op 1 december 2013. Het werd toen 0-4 voor Ajax (foto boven).

* Ajax is ongeslagen in de laatste vijf thuis- en uitwedstrijden tegen ADO in de Eredivisie. Drie seizoenen terug won ADO met 0-1 in Amsterdam. Wesley Verhoek maakte die dag de enige goal.

* Ajax won op 18 december 2011 voor het laatst thuis van ADO (4-0). Christian Eriksen, Theo Janssen, Dmitry Bulykin en Miralem Sulejmani maakten de Amsterdamse treffers.

* Ajax is in de Eredivisie al 19 wedstrijden ongeslagen. De thuisnederlaag tegen Vitesse op 2 november 2013 (0-1) is de laatste Amsterdamse verliespartij. Ajax is bovendien als enige ploeg na de winterstop nog ongeslagen.

* Sinds Henk Fraser Maurice Steijn opvolgde is ADO 9 Eredivisieduels ongeslagen. ADO klom sindsdien 8 plekken op de ranglijst. ADO stond laatste, maar start speelronde 32 als nummer 10.

* In de selectie van ADO zijn Vito Wormgoor, Robert Zwinkels en Christian Supusepa oud-Ajacieden. In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als ADO: Dmitry Bulykin, John O’Brien, Fons Groenendijk, Cedric van der Gun, Tscheu la Ling en Tarik Oulida.

* Ajax’ recordoverwinning op ADO Den Haag komt uit het seizoen 1981 – 1982. Het thuisduel leverde toen een 9-1-zege op. Wim Kieft scoorde die dag drie keer. Johan Cruijff twee keer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst/i>

De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten & weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.