Menu
Feiten & Weetjes Ajax - ADO Den Haag

Feiten & Weetjes Ajax - ADO Den Haag

Ajax neemt het zondag vanaf 12:30 uur in de Amsterdam ArenA op tegen ADO Den Haag. In aanloop naar het treffen in de vierde speelronde van de Eredivisie zetten we een elftal Feiten & Weetjes over eerdere edities van Ajax – ADO Den Haag op een rij.

* De eerste editie van Ajax – ADO in de Eredivisie stamt uit het seizoen 1957-1958. Op 4 juni 1958 werd het 1-1. Piet van der Kuil opende de score voor de thuisploeg.

* Ajax – ADO Den Haag wordt voor de 42ste keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 32 keer. De Hagenaars slaagden er in de historie drie keer in om bij Ajax te winnen.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen ADO een 1-0-overwinning op. Na een kopbal van Davy Klaassen belandde de bal via ADO’er Xander Houtkoop in het Haagse doel.

* Ajax is ongeslagen in de laatste acht thuis- en uitwedstrijden tegen ADO in de Eredivisie.

* Ajax verloor op 7 november 2010 voor het laatst in de ArenA van ADO Den Haag: 0-1. Het was de enige nederlaag in de laatste 15 thuisduels met de club uit de Residentie.

* Ajax is het seizoen gestart met 3 competitiezeges. De Amsterdammers wonnen één keer eerder de eerste 4 Eredivisie-duels zonder een doelpunt te incasseren. Onder Louis van Gaal in 1995-1996 werden de Amsterdammers uiteindelijk landskampioen.

Ajax heeft op 22 maart 2015 reden tot lachen na de 1-0 tegen ADO Den Haag. Davy Klaassen leek in zijn vierde opeenvolgende wedstrijd tegen ADO te hebben gescoord; de enige treffer kwam uiteindelijk op naam van ADO'er Houtkoop.
Ajax heeft op 22 maart 2015 reden tot lachen na de 1-0 tegen ADO Den Haag. Davy Klaassen leek in zijn vierde opeenvolgende wedstrijd tegen ADO te hebben gescoord; de enige treffer kwam uiteindelijk op naam van ADO'er Houtkoop.

* Ajax incasseerde geen enkele tegentreffer in zijn 5 laatste thuiswedstrijden in de Eredivisie. De laatste keer dat de Amsterdammers 6 thuiswedstrijden op rij de 'nul' hielden, was tussen januari en april 2011. Het waren de eerste 6 thuiswedstrijden onder Frank de Boer in de Eredivisie.

* Ajax-keeper Jasper Cillessen en zijn ADO-collega Martin Hansen zijn het seizoen goed gestart. Cillessen verrichtte pas 3 reddingen, minder dan elke andere Eredivisie-keeper. Hansen scoorde fenomenaal tegen PSV.

* In de selectie van ADO zijn Vito Wormgoor en Robert Zwinkels oud-Ajacieden. Net als Ajax is ook de Haagse club dit seizoen nog ongeslagen. Ajax won drie duels; ADO won één keer en speelde tweemaal gelijk.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor zowel Ajax als ADO. Bekende voorbeelden zijn: Dmitry Bulykin, John O’Brien, Fons Groenendijk, Cedric van der Gun, Tscheu La Ling en Tarik Oulida.

* Ajax’ recordoverwinning op ADO Den Haag komt uit het seizoen 1981-1982. Het thuisduel leverde toen een 9-1-zege op. Wim Kieft scoorde die dag drie keer. Johan Cruijff twee keer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst