Menu
Feiten & Weetjes Ajax - APOEL

Feiten & Weetjes Ajax - APOEL

Ajax speelt woensdag vanaf 20:45 uur de thuiswedstrijd tegen APOEL Nicosia. In aanloop naar het duel tussen de regerend landskampioenen van Nederland en Cyprus zet Ajax.nl een aantal feitjes en weetjes op een rij.

* Nikos Machlas speelde voor zowel Ajax als APOEL Nicosia. Hij voetbalde tussen 1999 en 2002 in Amsterdam en was van 2005 tot 2008 speler van APOEL. Hij werd met beide clubs kampioen.

* APOEL Nicosia speelt voor de derde keer in de clubhistorie mee in de UEFA Champions League. In het seizoen 2011-2012 werd de kwartfinale gehaald, het beste resultaat van de Cyprioten.

* Van het APOEL dat in 2011-2012 tot de laatste acht reikte, zijn alleen nog Gustavo Manduca, Nektarios Alexandrou en Kaká over.

* Ajax en APOEL staan voor de tweede keer in een officieel duel tegenover elkaar. Het eerste duel eindigde op 30 september op Cyprus in 1-1.

* APOEL pakte pas één punt in de UEFA Champions League, tegen Ajax. De Ajacieden wisten ook thuis tegen Paris Saint-Germain een puntje te pakken.

* APOEL is al 330 minuten zonder doelpunt in de UEFA Champions League. Manduca scoorde een kleine tweeënhalve maand geleden, tegen Ajax, de laatste en tevens enige treffer.

Nikos Machlas werd met zowel Ajax als APOEL landskampioen. Nikos Machlas werd met zowel Ajax als APOEL landskampioen.

* Davy Klaassen heeft van alle Ajacieden de meeste kilometers in de CL afgelegd. Hij liep in vijf groepsduels al 59015 meter. APOEL-middenvelder Nuno Morais kwam zelfs tot een kilometer meer.

* John Arne Riise is de bekendste speler van APOEL. De Noor won in het seizoen 2004-2005 met Liverpool de UEFA Champions League.

* Niklas Moisander verstuurde van alle Ajax-spelers in de CL de meeste passes: 247. Daarvan kwam 94 procent aan. De Braziliaan Vinicius was namens APOEL het meest aan de bal: 158 van zijn 189 passes kwamen bij een ploeggenoot terecht.

* Ajax en APOEL zijn de laatste jaren toonaangevend in hun land. Ajax pakte viermaal op rij de landstitel. APOEL legde de laatste acht jaar vijfmaal beslag op het kampioenschap, onder meer in de laatste twee seizoenen.

*APOEL kan in de ArenA geen beroep doen op João Guilherme. De Braziliaanse verdediger kreeg in het verloren thuisduel met FC Barcelona (0-4) tweemaal geel en is geschorst.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst