Menu
Feiten & Weetjes Ajax - AZ

Feiten & Weetjes Ajax - AZ

Ajax neemt het woensdagavond in de Amsterdam ArenA op tegen AZ. In aanloop naar het bekerduel, waarin de Noord-Hollandse clubs strijden om een plek in de bekerfinale, zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax begon deze competitie met een thuiswedstrijd tegen AZ. Op de eerste speeldag van 2012 – 2013 eindigde de Noord-Hollandse derby in 2-2. Gregory van der Wiel en Kolbeinn Sigthórsson scoorden voor de thuisploeg.

* Ajax speelde in het seizoen 1968-1969 voor het eerst in de competitie tegen AZ (destijds AZ’67). Ajax won het duel met 4-0. Johan Cruijff scoorde drie keer en Klaas Nuninga was een keer trefzeker.

* De statistieken zijn Ajax goedgezind. Van de 42 thuiswedstrijden in de Eredivisie en het bekertoernooi tegen AZ won Ajax er 30 en speelde het er acht gelijk. Ajax verloor vier thuisduels van AZ.

* Ajax was tot nu toe vijf keer gastheer bij een thuisduel met AZ in het bekertoernooi. Ajax won twee van die thuiswedstrijden, maar ging drie keer onderuit.

* Ajax trof AZ vorig seizoen ook in de KNVB Beker. Het duel werd op 21 december bij een 1-0 stand gestaakt wegens een incident met een supporter op het veld. De wedstrijd werd een maand later overgespeeld. Ajax verloor de achtste finale met 3-2.

Ajax werd afgelopen seizoen in de achtste finales van het bekertoernooi uitgeschakeld (2-3) door AZ. Ajax werd afgelopen seizoen in de achtste finales van het bekertoernooi uitgeschakeld (2-3) door AZ.

* De grootste zege werd in het seizoen 1970-1971 geboekt. Het ‘gouden elftal’ onder leiding van Rinus Michels verpletterde AZ destijds met 8-1. Johan Cruijff scoorde maar liefst zes keer. Gerrie Mühren en Barry Hulshoff maakten de overige doelpunten.

* Op 2 februari 1986 leverde de thuiswedstrijd tegen AZ een 8-2 overwinning op. Marco van Basten en John Bosman scoorden allebei twee keer. Peter Boeve, Ronald Spelbos, Gerald Vanenburg en Rob de Wit maakten de overige Ajax-treffers.

* Jasper Cillessen maakte vorig seizoen tegen AZ zijn competitiedebuut voor Ajax. De doelman verving Kenneth Vermeer nadat hij geblesseerd het veld verliet. Cillessen maakte eerder al zijn Ajax-debuut in het KNVB Beker-duel met v.v. Noordwijk. Cillessen keept alle bekerwedstrijden van Ajax.

* In de historie droegen veel spelers zowel het shirt van Ajax als dat van AZ. Kolbeinn Sigthórsson, Kenneth Perez, Ronald Spelbos, John Bosman, Olaf Lindenbergh en Joey Didulica zijn daar enkele voorbeelden van.

* Ajax en AZ strijden vanavond om een plek in de bekerfinale. Op 6 mei 2007 streden Ajax en AZ in de Kuip om de KNVB Beker. Na een 1-1 gelijkspel na de reguliere speeltijd en verlenging, won Ajax de penaltyserie met 7-8. Ryan Donk miste namens de Alkmaarders, waarna Edgar Davids de zege veilig stelde.

* Frank de Boer en Gertjan Verbeek stonden in 1993 tegenover elkaar in de KNVB Bekerfinale. In de Kuip eindigde Ajax – sc Heerenveen in 6-2.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst