Menu
Feiten & Weetjes Ajax - AZ

Feiten & Weetjes Ajax - AZ

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur in de ArenA op tegen AZ. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Ajax en AZ troffen elkaar dit seizoen twee keer eerder. Ajax won de strijd om de Johan Cruijff Schaal van de Alkmaarders: 2-3. Het competitieduel AZ – Ajax eindigde in 3-2.

* AZ slaagde er nog nooit in om zowel zijn uit- als thuiswedstrijd in de Eredivisie tegen Ajax winnend af te sluiten. Ajax is in competitieverband in de laatste 23 thuisduels met AZ ongeslagen.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd in de Eredivisie tegen AZ een 2-2-gelijkspel op. Gregory van der Wiel en Kolbeinn Sigthórsson scoorden voor Ajax. Het thuisduel in de beker ging met 0-3 verloren.

* Ajax was in de Eredivisie 35 keer gastheer voor AZ. De Ajacieden wonnen 28 keer. AZ won één keer. Op 18 oktober 1980 werd het 1-2. Edo Ophof maakte de enige Ajax-treffer.

* Ajax speelde in het seizoen 1968-1969 voor het eerst in de competitie tegen AZ (destijds AZ’67). Ajax won het duel met 4-0. Johan Cruijff scoorde drie keer.

Kolbeinn Sigthórsson en Niklas Moisander waren in het seizoen 2010 – 2011 ploeggenoten bij AZ. Sinds afgelopen seizoen maken ze ook samen deel uit van de Ajax-selectie. Kolbeinn Sigthórsson en Niklas Moisander waren in het seizoen 2010 – 2011 ploeggenoten bij AZ. Sinds afgelopen seizoen maken ze ook samen deel uit van de Ajax-selectie.

* Ajax maakte voor eigen publiek in een Eredivisie-duel met AZ altijd minstens een doelpunt. Ajax’ recordscore op AZ dateert van 29 november 1970: 8-1. Johan Cruijff scoorde 6 keer in die wedstrijd.

* Op 2 februari 1986 leverde de thuiswedstrijd tegen AZ een 8-2-overwinning op. Marco van Basten en John Bosman scoorden allebei twee keer.

* Ajax is als enige club in de Eredivisie nog ongeslagen sinds de winterstop. Het verzamelde ook de meeste punten: 14. Ajax leed ook als enige geen enkele nederlaag in de laatste 12 speelrondes.

* In het verleden kwamen veel spelers in hun carrière uit voor zowel Ajax als AZ. Bekende voorbeelden zijn: Kenneth Perez, Shota Arveladze, Ronald Spelbos en Piet Ouderland.

* Frank de Boer speelde slechts een competitieduel voor eigen publiek tegen AZ. Op 28 augustus 1996 won Ajax in de ArenA met 1-0. De Boer was met zijn treffer matchwinnaar.

* Ajax en AZ kwamen midweeks allebei in actie in de Europa League. Ajax verloor van FC Salzburg: 0-3. AZ versloeg dezelfde avond Slovan Liberec met 0-1.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.