Menu
Feiten & Weetjes Ajax - AZ

Feiten & Weetjes Ajax - AZ

Ajax neemt het donderdag vanaf 20:45 uur in de ArenA op tegen AZ. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Frank de Boer coacht zijn 200ste wedstrijd als trainer van Ajax. Van 199 duels won De Boer 119 keer. Ajax ging 39 keer onderuit en speelde 41 keer gelijk met De Boer op de bank. Ajax maakte in het tijdperk-De Boer bijna twee keer zoveel treffers als dat het incasseerde: 433-217.

* Frank de Boer coachte Ajax 13 keer tegen AZ. Tegen geen enkele tegenstander kwam hij vaker uit. Hij won 7 van de 13 ontmoetingen. Geen enkele tegenstander verloor vaker van Frank de Boer als coach van Ajax.

* Frank de Boer speelde slechts een competitieduel voor eigen publiek tegen AZ. Op 28 augustus 1996 won Ajax in de ArenA met 1-0. De Boer was met zijn treffer matchwinnaar.

* Ajax en AZ troffen elkaar afgelopen seizoen vier keer. Ajax won de strijd om de Johan Cruijff Schaal (2-3), maar verloor het competitieduel in Alkmaar: 3-2. In de ArenA won Ajax met 4-0. Met een 0-1-zege in Alkmaar plaatsten de Ajacieden zich voor de bekerfinale.

* Ajax is in competitieverband in de laatste 24 thuisduels met AZ ongeslagen. Van de huidige Eredivisieploegen wonnen alleen Willem II (39) en Go Ahead Eagles (30) langer niet bij Ajax.

* Ajax trof AZ eerder dit seizoen in het AFAS Stadion. Op 17 augustus 2014 won Ajax in Alkmaar met 1-3. Davy Klaassen, Lasse Schöne en Anwar El Ghazi (foto) scoorden voor de gasten. * Ajax trof AZ eerder dit seizoen in het AFAS Stadion. Op 17 augustus 2014 won Ajax in Alkmaar met 1-3. Davy Klaassen, Lasse Schöne en Anwar El Ghazi (foto) scoorden voor de gasten.

* Ajax was in de Eredivisie 36 keer gastheer voor AZ. De Ajacieden wonnen 29 keer. AZ won één keer. Op 18 oktober 1980 werd het 1-2. Edo Ophof maakte de enige Ajax-treffer.

* Ajax speelde in het seizoen 1968-1969 voor het eerst in de competitie tegen AZ (destijds AZ’67). Ajax won het duel met 4-0. Johan Cruijff scoorde drie keer.

* Ajax maakte voor eigen publiek in alle 36 Eredivisie-duels met AZ altijd minstens een doelpunt. Ajax’ recordscore op AZ dateert van 29 november 1970: 8-1. Johan Cruijff scoorde 6 keer in die wedstrijd.

* Op 2 februari 1986 leverde de thuiswedstrijd tegen AZ een 8-2-overwinning op. Marco van Basten en John Bosman scoorden allebei twee keer.

* De Ajacieden Kolbeinn Sigthórsson en Niklas Moisander waren in het seizoen 2010 – 2011 ploeggenoten bij AZ. Nick Viergever verruilde begin dit seizoen AZ voor Ajax.

* In het verleden kwamen veel spelers in hun carrière uit voor zowel Ajax als AZ. Bekende voorbeelden zijn: Kenneth Perez, Shota Arveladze, Ronald Spelbos en Piet Ouderland.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.