Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Cambuur

Feiten & Weetjes Ajax - Cambuur

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur in de ArenA op tegen Cambuur. In aanloop naar het laatste thuisduel van deze competitie zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Ajax – Cambuur werd tot nu toe vijf keer gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen vier keer en scoorden in die succesrijke ontmoetingen telkens minimaal drie keer.

* Afgelopen seizoen eindigde het Ajax - Cambuur in een gelijkspel: 1-1. Op 9 maart 2014 tekende Siem de Jong voor de enige Ajax-treffer. Martijn Barto stelde het enige punt dat de Friezen ooit in Amsterdam haalden veilig.

* Ajax won eerder dit seizoen, op 9 november 2014, in Leeuwarden met 2-4 van Cambuur. Arek Milik (2), Davy Klaassen en Anwar El Ghazi tekenden voor de Amsterdamse treffers.

* Ajax is in zijn laatste 11 Eredivisie-wedstrijden ongeslagen. De Ajacieden wonnen zeven duels en sloten vier keer af met een gelijkspel. Het is de langstlopende reeks van alle clubs in de Eredivisie.

* Anwar El Ghazi is in dit huidige seizoen Ajax’ MVP. De aanvaller maakte tot nu toe 9 doelpunten en leverde 8 keer een assist.

* Daniël de Ridder, Donovan Slijngard en Calvin Mac-Intosch zijn oud-Ajacieden bij Cambuur. Aanvaller De Ridder speelde tussen 2004 en 2005 30 Eredivisie-duels voor de Amsterdammers.

Oud-Ajacied Daniël de Ridder schreeuwt het op 20 februari 2005 uit als hij voor Ajax heeft gescoord tegen Den Bosch (2-0 winst). De aanvaller tekende in zijn 30 competitieduels als Ajacied voor drie treffers. Rechts viert Rafael van der Vaart het feestje alvast mee. De Ridder heeft een plek in de huidige selectie van Cambuur. Oud-Ajacied Daniël de Ridder schreeuwt het op 20 februari 2005 uit als hij voor Ajax heeft gescoord tegen Den Bosch (2-0 winst). De aanvaller tekende in zijn 30 competitieduels als Ajacied voor drie treffers. Rechts viert Rafael van der Vaart het feestje alvast mee. De Ridder heeft een plek in de huidige selectie van Cambuur.

* In het verleden droegen meer spelers de shirts van Ajax en Cambuur. Bekende voorbeelden zijn Jody Lukoki, Fred Grim en Jaap Stam.

* Voordat hij bij Ajax begon als hoofdtrainer was Leo Beenhakker tussen 1972 en 1975 trainer van Cambuur. Ook ex-Ajacied Stanley Menzo en huidig Ajax-scout Roy Wesseling waren er ooit trainer.

* De eerste editie van Ajax - Cambuur (3-1) in de Eredivisie werd gespeeld op 18 oktober 1992. Voor Ajax scoorden Stefan Pettersson en Dennis Bergkamp (2).

* De eerste ontmoeting tussen beide ploegen in Amsterdam was een duel voor de KNVB Beker. Op 7 juni 1961 werd het 7-4 voor Ajax in de halve finale van het bekertoernooi. Ajax won dat seizoen de beker.

* Direct na afloop van het competitieduel worden Ajacied van het Jaar en het Ajax-talent van het Jaar gehuldigd. Afgelopen seizoen ontvingen Lasse Schöne (Ajacied van het Jaar) en Davy Klaassen (talent) deze eretitels.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.