Menu
Feiten & weetjes Ajax - Celtic

Feiten & weetjes Ajax - Celtic

Ajax neemt het zaterdagavond in de Amsterdam ArenA op tegen Celtic FC. In aanloop naar de oefenwedstrijd tegen de 43-voudig Schots kampioen zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes op een rij.

* Celtic werd afgelopen seizoen met overmacht kampioen van Schotland. Na 38 speelrondes had Celtic een voorsprong van liefst twintig punten op Glasgow Rangers.

* Na de oefenwedstrijd tegen Ajax oefent Celtic de komende weken nog tegen Norwich City, Inter, Aberdeen en Real Madrid.

* Celtic is opgericht in 1888. ‘The Boys’ spelen sinds 1890 onafgebroken op het hoogste niveau. Daarmee heeft club een wereldrecord in handen.

* Celtic beschikt over een bomvolle prijzenkast. De Schotten werden afgelopen seizoen voor de 43ste keer kampioen van Schotland. Daarnaast won de club uit Glasgow 35 keer de beker.

* De clubhistorie van Celtic kent twee Europese hoogtepunten. De 43-voudig kampioen won in 1967 de Europa Cup I ten koste van Inter. Drie jaar later verloor Celtic de finale van Feyenoord.

Trainer Neil Lennon met de kampioensbokaal die Celtic vorig seizoen veroverde. Trainer Neil Lennon met de kampioensbokaal die Celtic vorig seizoen veroverde.

* In tegenstelling tot kampioen Ajax moet de Schotse kampioen zich via een voorronde voor de UEFA Champions League zien te plaatsen.

* Celtic was afgelopen week op trainingskamp in Duitsland. Tijdens het verblijf bij de oosterburen speelde de kampioen van Schotland twee oefenduels. Tegen Stuttgart Kickers werd er met 1-0 verloren. De wedstrijd tegen VFR Aalen leverde een 2-1 overwinning op.

* Neil Lennon is sinds 2010 trainer/coach van Celtic. De 41-jarige Noord-Ier was in het verleden ook als speler actief voor Celtic.

* Celtic Football Club speelt zijn thuiswedstrijden op Celtic Park in Glasgow. De voetbaltempel is compleet groengekleurd en biedt plaats aan ruim 60.000 fans.

* Ajax en Celtic troffen elkaar driemaal in Europees verband. In het seizoen 1970-1971, 1982-1983 en 2001-2002 stond de ontmoeting tussen Ajax en Celtic officieel op de kalender.

* Patrick Bonner, Roy Keane, Kenny Dalglish, Henrik Larsson, Pierre van Hooijdonk en Greg Bellamy zijn enkele bekende namen uit de clubgeschiedenis van Celtic. Ook ex-Ajacied Evander Sno heeft een verleden bij Celtic.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots