Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Celtic

Feiten & Weetjes Ajax - Celtic

Ajax neemt het woensdagavond vanaf 20:45 uur in de UEFA Champions League op tegen Celtic. In aanloop naar de CL-wedstrijd in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax was op 10 maart 1971 voor het eerst gastheer voor Celtic FC. In het Europa Cup-toernooi voor landskampioenen won Ajax met 3-0. Johan Cruijff, Barry Hulshoff en Piet Keizer scoorden.

* Zeven keer eerder troffen Ajax en Celtic elkaar in officieel verband. Celtic won vier keer, Ajax twee en een keer eindigde het onderlinge duel onbeslist.

* Celtic verwees Ajax na het eerdere groepsduel in Glasgow naar de laatste plek in groep H van de UEFA Champions League. In Schotland waren The Bhoys met 2-1 te sterk.

* Ajax - Celtic werd op 8 augustus 2001 voor het laatst gespeeld in de Amsterdam ArenA. De Amsterdammers verloren met 1-3. Ajax won twee weken later in Glasgow met 0-1.

* Huidig Celtic-trainer Neil Lennon was in 2001 basisspeler van Celtic toen de Schotse club de ArenA aandeed voor de kwalificatiewedstrijd om deelname aan de Champions League (1-3-winst Celtic).

Celtic-coach Neil Lennon als speler van de club in actie tegen Shota Arveladze in 2001. Celtic-coach Neil Lennon als speler van de club in actie tegen Shota Arveladze in 2001.

* Ajax oefende in de voorbereiding op het afgelopen seizoen 2012-2013 tegen Celtic. In de Amsterdam ArenA won Ajax het oefenduel met liefst 4-0.

* Celtic Football Club werd in 1888 opgericht door katholieken, om soepkeukens voor arme immigranten te financieren. Ajax zag als voetbalclub twaalf jaar later, in 1900, het levenslicht.

* Celtic troeft Ajax af op gewonnen landstitels en nationale bekers. De Schotten waren 44 keer landskampioen (Ajax won 32 landstitels) en wonnen 36 keer de Scottish League Cup (Ajax: 18 bekers).

* Celtic bezit een wereldrecord: de Schotten spelen sinds 1890 (123 jaar) op het hoogste niveau zonder ooit te degraderen. Celtic is recordhouder sinds het faillissement van grote rivaal Glasgow Rangers in 2012.

* Celtic-trainer Neil Lennon en Frank de Boer stonden twee keer in de ‘Old Firm’ tegenover elkaar als spelers van respectievelijk Celtic en Glasgow Rangers. Beide keren won Lennon.

* In de selectie van Celtic is Derk Boerrigter oud-speler van Ajax. De aanvaller maakte de overstap tijdens de laatste transferperiode. Oud-Ajacied Evander Sno verruilde in 2008 Celtic voor Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst