Menu
Feiten & Weetjes Ajax De Graafschap

Feiten & Weetjes Ajax De Graafschap

Ajax besluit de eerste seizoenshelft zondag in de Amsterdam ArenA tegen De Graafschap. In aanloop naar het laatste competitieduel van 2015 zetten we een aantal feiten & weetjes over eerdere edities van Ajax - De Graafschap op een rij.

* Koploper Ajax ontvangt in De Graafschap de hekkensluiter van de Eredivisie. Het onderlinge verschil bedraagt 33 punten.

* Ajax – De Graafschap was eerder dit seizoen een affiche in de tweede ronde van het bekertoernooi. Ajax won het bekertreffen op 23 september met 2-0. Viktor Fischer en John Heitinga scoorden.

* Ajax verloor thuis nog nooit van de Graafschap in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen 17 keer, gelijk werd het 2 keer. De Graafschap won in totaal (uit en thuis) al 32 duels niet van Ajax.

* Ajax en De Graafschap troffen elkaar in de Eredivisie voor het laatst op 15 april 2012 in een officieel duel in de Amsterdam ArenA. Het werd toen 3-1. Derk Boerrigter (2) en Christian Eriksen scoorden voor de thuisploeg.

* Lasse Schöne speelde tussen 2006 en 2008 34 wedstrijden voor De Graafschap, waarin hij 7 doelpunten maakte.

* Dit seizoen zijn Nathaniel Will en Vincent Vermeij oud-Ajacieden in de selectie van De Graafschap. Beide Superboeren reikten op de Toekomst tot Jong Ajax. 

* In de historie van beide clubs droegen verschillende spelers de tenues van Ajax en De Graafschap. Bekende voorbeelden zijn: Siem de Jong, Sonny Silooy, Dick Schoenaker en Klaas Jan Huntelaar.

De eerdere bekerontmoeting tussen Ajax en De Graafschap werd dit seizoen hét duel van John Heitinga. De publiekslieveling scoorde direct bij zijn rentree als Ajacied. Heitinga bepaalde als invaller de eindstand op 2-0.
De eerdere bekerontmoeting tussen Ajax en De Graafschap werd dit seizoen hét duel van John Heitinga. De publiekslieveling scoorde direct bij zijn rentree als Ajacied. Heitinga bepaalde als invaller de eindstand op 2-0.

* De Graafschap-trainer Jan Vreman droeg als speler liefst 18 seizoenen het shirt van de Superboeren (1985-2003). Vreman is sinds 2005 (asistent-)trainer bij de Doetinchemse club.  

* De grootste uitslag ooit tegen De Graafschap stamt uit het seizoen 1981-1982. Ajax won onder leiding van trainer Kurt Linder met 9-1 van de Superboeren. Gerald Vanenburg maakte in dit duel twee goals.

* Ajax verloor in de historie slechts twee keer van de Superboeren. In de seizoenen 1973-1974 en 1975-1976 verzuimde Ajax te winnen in Doetinchem. In 1973 verloor het team onder leiding van Bob Haarms met 1-0. In 1976 verloor Ajax met 2-1.

* In de laatste 3 thuiswedstrijden in de Eredivisie maakte Ajax minimaal 5 goals. Nog nooit maakte Ajax in 4 opeenvolgende thuiswedstrijden minstens 5 goals. Ajax kan het Eredivisie-record van PSV evenaren. De Eindhovenaren maakten 4 doelpunten in 4 thuisduels op rij in 1973.

* Ajax kan zich laten kronen tot 'winterkampioen’. De laatste 7 keer dat Ajax winterkampioen werd, wonnen de Amsterdammers aan het eind van het seizoen ook het landskampioenschap.

* In totaal werd Ajax 20 keer winterkampioen in de Eredivisie, waarna ze 16 keer kampioen werden en 4 keer de titel verspeelden.

* Jasper Cillessen heeft van alle spelers de meeste clean sheets (15) behaald in de Eredivisie én de Jupiler League in 2015. De Graafschap is de enige ploeg die dit Eredivisie-seizoen nog geen enkele keer een clean sheet behaalde. Tegenstander Ajax heeft juist de meeste clean sheets (9) behaald dit seizoen.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst