Menu
Feiten & weetjes Ajax - Dinamo Kiev

Feiten & weetjes Ajax - Dinamo Kiev

Ajax speelt vanavond de allesbeslissende return tegen Dinamo Kiev. Na de 1-1 in de Oekraïne zal vanavond in de uitverkochte Amsterdam ArenA duidelijk worden wie van de twee ploegen het felbegeerde ticket voor het hoofdtoernooi van de Champions League bemachtigt. Ajax.nl zet een aantal feiten & weetjes op een rij.

* Ajax speelde voor de dubbele confrontatie met Dinamo Kiev nooit eerder tegen een club uit de Oekraïne. De heenwedstrijd tegen Dinamo was voor Ajax dus pas de eerste officiële wedstrijd tegen een Oekraïense club. Vanavond staat de tweede wedstrijd op het programma.

* De verliezer van de dubbele confrontatie tussen Ajax en Dinamo Kiev plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League. Donderdagavond (18.00 uur) is de loting voor de groepsfase van de Champions League. Vrijdagmiddag wordt er geloot voor de groepsfase van de Europa League.

* Urby Emanuelson en Siem de Jong spelen vanavond voor de derde keer in veertien dagen tegen een Oekraïense tegenstander. Op 11 augustus speelden ze met Oranje een oefeninterland in en tegen Oekraïne. Zes dagen later gingen ze met Ajax op bezoek in Kiev. Vanavond staan ze voor de derde keer deze maand tegenover een club uit de Oekraïne.

* Afgelopen weekend speelde Dinamo Kiev in de Oekraïense competitie met 0-0 gelijk tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk. De ‘generale’ van Ajax verliep een stuk beter. In de Amsterdam ArenA werd Roda JC afgelopen zaterdag met 3-0 verslagen.

* In het seizoen 2005 – 2006 kwam Ajax voor het laatst in actie in de groepsfase van de UEFA Champions League. Sindsdien speelde Ajax nog twee keer in de voorronde van de Champions League, maar tegen Kopenhagen (2006) en Slavia Praag (2007) werd het hoofdtoernooi niet bereikt.

Luis Suarez in actie tijdens Dinamo Kiev - Ajax. Luis Suarez in actie tijdens Dinamo Kiev - Ajax.

* Ajax – Dinamo Kiev is het 301ste Europese duel van Ajax. De heenwedstrijd in Kiev was de 300ste confrontatie op Europees niveau voor Ajax.

* Vorig seizoen eindigde Dinamo Kiev als laatste in de groepsfase van de Champions League. In een poule met FC Barcelona, Internazionale en Rubin Kazan bleek de huidige tegenstander van Ajax de zwakste deelnemer in de groep.

* In het seizoen 1998 - 1999 reikte Dinamo Kiev tot de halve finales van de Champions League. Bayern München was uiteindelijk over twee duels te sterk. Twee seizoenen eerder (1996-1997) stond Ajax voor het laatst in de halve eindstrijd. De Amsterdammers werden destijds door Juventus uitgeschakeld.

* Alberto Undiano Mallenco heeft de leiding tijdens Ajax - Dinamo Kiev. De Spaanse scheidsrechter wordt in de tweede en beslissende play-offwedstrijd voor Champions League-deelname bijgestaan door de assistent-scheidsrechters en landgenoten Fermin Martinez Ibanez en Juan Carlos Yuste Jiménez. José Luis Paradas Romero fungeert vanavond vanaf 20.45 uur in de ArenA als vierde official. Mallenco floot niet eerder een officieel duel van Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst