Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Dortmund

Feiten & Weetjes Ajax - Dortmund

Ajax neemt het woensdagavond vanaf 20:45 uur op tegen Borussia Dortmund. In aanloop naar deze thuiswedstrijd in de UEFA Champions League zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over wedstrijden tussen Ajax en Borussia Dortmund op een rij.

* Ajax kan uitstekende cijfers overleggen tegen Duitse tegenstanders. Dertien van de veertien Europese ontmoetingen in Amsterdam werden winnend afgesloten door Ajax.

* Borussia Dortmund wacht al zeven wedstrijden op een uitzege in de UEFA Champions League. De laatste overwinning behaalde de Duitse kampioen in maart 2003 in San Siro tegen AC Milan.

* De uitwedstrijden tegen Real Madrid en Manchester City eindigden allebei in een gelijkspel voor Borussia Dortmund. In Spanje werd het 2-2 en in Engeland eindigde City - Dortmund in 1-1.

* De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Pedro Proença. De Portugees floot vorig seizoen de finale van de UEFA Champions League en de EK-finale tussen Spanje en Italië (4-0).

* Christian Eriksen heeft de afgelopen vier duels in de UEFA Champions League ruim 52 kilometer gelopen. Geen enkele speler deed hem dat dit seizoen na op het hoogste Europese niveau.

Christian Eriksen in actie tijdens de heenwedstrijd in Dortmund. Christian Eriksen in actie tijdens de heenwedstrijd in Dortmund.

* Ajax speelde een keer eerder thuis tegen Borussia Dortmund. In het seizoen ’95/’96 eindigde de ontmoeting met Dortmund in een 1-0-zege dankzij een goal van Kiki Musampa.

* Bij afwezigheid van de geblesseerde Ryan Babel (36 CL-duels) heeft Christian Poulsen van de huidige selectie de meeste ervaring in de Champions League. De Deen speelde tot dusver 23 duels op het hoogste Europese niveau.

* Borussia Dortmund produceerde de afgelopen vier CL-duels zes goals. Naast de treffer van Marcel Schmelzer en een eigen doelpunt van Real Madrid kwamen de overige goals van Marco Reus en Robert Lewandowski (beiden twee doelpunten).

* Zowel Ajax als Borussia Dortmund bezetten momenteel de vierde plaats in de competitie. Beide kampioenen staan negen punten achter op de koplopers PSV en Bayern München.

* Borussia Dortmund is achtvoudig Duits kampioen. Verder prijken er onder andere drie nationale bekers, een CL-trofee (1997), twee UEFA Cups, een Europacup II en een Europese Supercup in de prijzenkast van de Duitsers.

* Borussia Dortmund heeft nog een punt nodig om te overwinteren in de Champions League. In het seizoen ’02/’03 slaagde BVB daar voor het laatst in.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst