Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Excelsior

Feiten & Weetjes Ajax - Excelsior

Ajax neemt het zondag vanaf 14:30 uur op tegen Excelsior. In aanloop naar het competitieduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Excelsior op een rij.

* Ajax – Excelsior werd voor het laatst gespeeld op 8 maart 2015. Ajax won die dag met 1-0. Anwar El Ghazi tekende in de 83ste minuut voor de winnende in de ArenA.

* Eerder dit seizoen hielpen Anwar El Ghazi en Arek Milik Ajax in Rotterdam aan een zege op Excelsior: 0-2. Op 20 september 2015 sloegen beide Ajacieden voor rust toe op Woudestein.  

* Excelsior wacht na 18 Eredivisie-ontmoetingen met Ajax in Amsterdam nog steeds op zijn eerste overwinning. Ajax won 17 keer en bleef slechts een keer steken op een gelijkspel. Doelsaldo: 65-8.

* Excelsior verliet de ArenA op 18 februari 2007 met een gelijkspel: 2-2. Het is het enige punt dat de Kralingers haalden in Amsterdam. Edgar Davids en Klaas Jan Huntelaar waren de scorende Ajacieden.

* Excelsiors enige zege in 37 uit- en thuisduels met Ajax stamt van 23 december 2007: 2-1 op Woudestein, met goals van Mitchell Piqué, Geert den Ouden en Hedwiges Maduro.

* Ajax boekte op 25 november 1972 zijn recordoverwinning op Excelsior: 8-0. Johan Cruijff maakte zijn eerste goal al in de eerste minuut en tekende voor een hattrick. Johnny Rep scoorde 2 keer. Aad de Mos maakte een eigen doelpunt bij Excelsior.

Clubtopscorer Anwar El Ghazi kan Johan Cruijff (3) en Marco van Basten (6) evenaren door in 3 opeenvolgende Eredivisie-duels van Ajax met Excelsior te scoren.
Clubtopscorer Anwar El Ghazi kan Johan Cruijff (3) en Marco van Basten (6) evenaren door in 3 opeenvolgende Eredivisie-duels van Ajax met Excelsior te scoren.

* De eerste editie van Ajax – Excelsior werd gespeeld op 10 april 1971. Ajax zorgde voor een  doelpuntenfestijn: 7-0. Gerrie Mühren scoorde drie keer. Sjaak Swart en Dick van Dijk lukten dat twee keer.

* Ajax heeft in het verleden tegen Excelsior een 1-0-, 2-0-, 3-0-, 4-0-, 6-0-, 7-0- en een 8-0-thuisoverwinning genoteerd. Alleen 5-0 ontbreekt.

* Linksback Bas Kuipers is een oud-Ajacied in de selectie van Excelsior. De verdediger reikte tot Jong Ajax. Ook Nigel Hasselbaink droeg ooit - als jeugdspeler - het Ajax-shirt.

* In het verleden droegen meer spelers het shirt van zowel Ajax als Excelsior. Enkele bekende namen:  Winston Bogarde, Wim Meutstege, Mounir El Hamdaoui en Sjaak Storm.

* Als Lasse Schöne in actie komt, speelt hij tegen Excelsior zijn honderdvijftigste duel in Ajax 1. De Deen speelde 107 Eredivisie-duels als Ajacied. Schöne was in die reeks goed voor 25 goals.

* Mike van der Hoorn is geschorst. De verdediger kreeg rood in de uitwedstrijd tegen FC Groningen: 1-2. Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj en Davy Klaassen (allen 4) staan op scherp.

* Excelsior is slechts twee jaar jonger dan Ajax. De Amsterdammers vieren op 18 maart hun 115e verjaardag (oprichting 1900). De Rotterdamse club zag in 1902 het levenslicht.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Wat gebeurde er allemaal in (en rondom) de vorige editie van Ajax - Excelsior?
Check het Ajax Jaarboek '14-'15