Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Excelsior

Feiten & Weetjes Ajax - Excelsior

Ajax neemt het zaterdag vanaf 20:45 uur op tegen Excelsior. In aanloop naar het competitieduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Excelsior op een rij.

* Ajax – Excelsior werd voor het laatst gespeeld op 21 februari 2016. Ajax won met 3-0. Arek Milik (2) en Davy Klaassen scoorden in de ArenA.

* Twee seizoenen terug bleef Ajax – Excelsior lang spannend. In het seizoen 2014-2015 tekende Anwar El Ghazi pas in de 83ste minuut voor de enige en (dus) winnende in de ArenA.

* Ajax won uit en thuis de laatste zeven Eredivisie-wedstrijden tegen Excelsior, waarbij de Amsterdammers in de laatste vier onderlinge duels geen goal incasseerden.

* Excelsior wacht na 19 Eredivisie-ontmoetingen met Ajax in Amsterdam nog steeds op zijn eerste overwinning. Ajax won 18 keer en bleef slechts een keer steken op een gelijkspel. Doelsaldo: 68-8.

* Excelsior verliet de ArenA op 18 februari 2007 met een gelijkspel: 2-2. Het is het enige punt dat de Kralingers haalden in Amsterdam. Edgar Davids en Klaas Jan Huntelaar waren de scorende Ajacieden.

* Excelsiors enige zege in 38 uit- en thuisduels met Ajax stamt van 23 december 2007: 2-1 op Woudestein, met goals van Mitchell Piqué, Geert den Ouden en Hedwiges Maduro.

* Ajax heeft in alle 38 thuis- en uitwedstrijden tegen Excelsior gescoord.

Lasse Schöne (rechts) speelde afgelopen seizoen tegen Excelsior zijn honderdvijftigste duel in Ajax 1. Spits Arek Milik tekende in dat duel voor twee goals; Ajax won met 3-0.
Lasse Schöne (rechts) speelde afgelopen seizoen tegen Excelsior zijn honderdvijftigste duel in Ajax 1. Spits Arek Milik tekende in dat duel voor twee goals; Ajax won met 3-0.

* De eerste editie van Ajax – Excelsior werd gespeeld op 10 april 1971. Ajax zorgde voor een  doelpuntenfestijn: 7-0. Gerrie Mühren scoorde drie keer. Sjaak Swart en Dick van Dijk lukten dat twee keer.

* Ajax boekte op 25 november 1972 zijn recordoverwinning op Excelsior: 8-0. Johan Cruijff maakte zijn eerste goal al in de eerste minuut en tekende voor een hattrick. Johnny Rep scoorde twee keer. Aad de Mos maakte een eigen doelpunt bij Excelsior.

* Ajax heeft tegen Excelsior 1-0-, 2-0-, 3-0-, 4-0-, 6-0-, 7-0-, 8-0-thuisoverwinningen genoteerd. Alleen 5-0 ontbreekt.

* Linksback Bas Kuipers is een oud-Ajacied in de selectie van Excelsior. De verdediger reikte tot Jong Ajax. Leeroy Owusu is dit seizoen door Ajax verhuurd aan Excelsior. Ook Nigel Hasselbaink en Terell Ondaan droegen - als jeugdspeler - ooit het Ajax-shirt.

* In het verleden droegen meer spelers het shirt van zowel Ajax als Excelsior. Enkele bekende namen:  Winston Bogarde, Wim Meutstege, Mounir El Hamdaoui en Sjaak Storm.

* Davy Klaassen staat op scherp. Bij een gele kaart is de aanvoerder automatisch het volgende competitieduel geschorst.

* Ajax heeft in de laatste 24 Eredivisie-duels minimaal een keer gescoord sinds een 0-0-gelijkspel thuis tegen Heracles op 26 januari 2016.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
TICKETS AJAX - EXCELSIOR