Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Excelsior

Feiten & Weetjes Ajax - Excelsior

Ajax neemt het vanaf 14:30 uur op tegen Excelsior. In aanloop naar het competitieduel in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal weetjes over ontmoetingen tussen Ajax en Excelsior op een rij.

* Ajax – Excelsior werd voor het laatst gespeeld op 3 december 2011. Ajax won met 4-1. Jan Vertonghen (2), Miralem Sulejmani en Nicolás Lodeiro scoorden in de ArenA.

* Eerder dit seizoen hielpen de invallers Mike van der Hoorn en Richairo Zivkovic Ajax in de slotfase aan een zege op Excelsior: 0-2. Op Woudestein scoorden de supersubs in de 83ste en 88ste minuut.

* Excelsior wacht na 17 Eredivisie-ontmoetingen met Ajax in Amsterdam nog steeds op zijn eerste overwinning. Ajax won 16 keer en bleef slechts een keer steken op een gelijkspel. Doelsaldo: 64-8.

* Excelsior verliet de ArenA op 18 februari 2007 met een gelijkspel: 2-2. Het is het enige punt dat de Kralingers haalden in Amsterdam. Edgar Davids en Klaas Jan Huntelaar waren de scorende Ajacieden.

* Ajax boekte op 25 november 1972 zijn recordoverwinning op Excelsior: 8-0. Johan Cruijff maakte zijn eerste goal al in de eerste minuut en tekende voor een hattrick. Johnny Rep scoorde 2 keer.

* De eerste editie van Ajax – Excelsior werd gespeeld op 10 april 1971. Ajax zorgde voor een doelpuntenfestijn: 7-0. Gerrie Mühren scoorde drie keer. Sjaak Swart en Dick van Dijk lukten dat twee keer.

Ajax bleef in het seizoen 2006 - 2007 tegen Excelsior steken op een uniek gelijkspel: 2-2. Edgar Davids tekende die dag voor zijn laatste doelpunt in de Eredivisie. Ajax bleef in het seizoen 2006 - 2007 tegen Excelsior steken op een uniek gelijkspel: 2-2. Edgar Davids tekende die dag voor zijn laatste doelpunt in de Eredivisie.

* Als hij in actie komt, speelt Ricardo van Rhijn tegen Excelsior zijn honderdste Eredivisie-duel. Joël Veltman is bij speeltijd toe aan zijn vijftigste competitieduel.

* Excelsior huurt dit seizoen verdediger Bas Kuipers van Ajax. De linksback reikte tot mu toe tot Jong Ajax.

* In het verleden droegen meer spelers het shirt van zowel Ajax als Excelsior. Enkele bekende namen: Winston Bogarde, Wim Meutstege, Mounir El Hamdaoui en Sjaak Storm.

* Ajax is de laatste vier wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie. Excelsior begon deze speelronde als nummer 13. De ploeg van Marinus Dijkhuizen won twee van zijn laatste vier duels.

* De clubtopscorers van Ajax en Excelsior scoorden tot nu toe allebei negen keer in de Eredivisie. Arek Milik is topscorer van Ajax, Tom van Weert is de meest trefzekere speler van Excelsior.

* Daley Sinkgraven, Davy Klaassen en Nick Viergever staan ‘op scherp’: bij een gele kaart zijn de Ajacieden automatisch een wedstrijd geschorst.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst