Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Barcelona

Feiten & Weetjes Ajax - FC Barcelona

Ajax neemt het dinsdagavond vanaf 20:45 uur in de UEFA Champions League op tegen FC Barcelona. In aanloop naar de CL-wedstrijd in de Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over beide clubs op een rij en wordt het 'Europese verleden' van de Amsterdam ArenA extra toegelicht.

* Ajax – FC Barcelona is de 75ste Europese wedstrijd van Ajax in de Amsterdam ArenA.

* Ajax en FC Barcelona speelden in Amsterdam nog nooit een officiële wedstrijd tegen elkaar.

* FC Barcelona – Ajax (4-0) was eerder dit seizoen de eerste officiële ontmoeting tussen beide clubs. Lionel Messi scoorde drie keer. De Argentijn ontbreekt vanavond wegens een blessure.

* Ajax speelt dinsdag zijn 38ste Champions League-wedstrijd in de Amsterdam ArenA. Ook speelden de Ajacieden 7 voorrondeduels voor deelname aan het hoofdtoernooi van de CL.

* Grasshopper-Club Zürich was op 25 september 1996 de eerste Europese tegenstander van Ajax in de ArenA. Ajax verloor het Champions League-duel met 0-1.

* Ajax realiseerde zijn grootste Europese zege in de ArenA op 30 september 1997. Branik Maribor werd in de UEFA Cup met 9-1-verslagen. Shota Arveladze was met drie goals topscorer.

De meest trefzekere Ajacied in Europese thuisduels in de ArenA (Luis Suarez, 11 goals) en de meest trefzekere Europese tegenstander van Ajax in hetzelfde stadion (Cristiano Ronaldo, 5) ontmoetten elkaar op 23 november 2010. Mede door twee goals van de Portugees liep Ajax die avond tegen zijn grootste Europese thuisnederlaag ooit op: 0-4. De meest trefzekere Ajacied in Europese thuisduels in de ArenA (Luis Suarez, 11 goals) en de meest trefzekere Europese tegenstander van Ajax in hetzelfde stadion (Cristiano Ronaldo, 5) ontmoetten elkaar op 23 november 2010. Mede door twee goals van de Portugees liep Ajax die avond tegen zijn grootste Europese thuisnederlaag ooit op: 0-4.

* Ajax won 33 van de 74 Europese duels in de Amsterdam ArenA. De Amsterdammers gingen 25 keer onderuit voor eigen publiek.

* FC Barcelona won afgelopen zaterdag met 4-0 van Granada. Ajax versloeg Heracles Almelo dezelfde avond met 3-0.

* Luis Suarez is Ajax’ Europese topscorer in de ArenA. De Uruguayaan maakte 11 doelpunten. Cristiano Ronaldo is met vijf doelpunten de meest trefzekere tegenstander van Ajax in de ArenA.

* Ronald Koeman was Ajax’ coach in 15 Europese duels in de ArenA. Frank de Boer zit dinsdag voor de 13e keer op de bank bij een Europese thuiswedstrijd in de ArenA.

* Ajax liet de eigen fans tot nu toe 118 keer juichen na een Europees Ajax-doelpunt in de ArenA.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Naar de unieke Infographic over Ajax' 75ste Europese duel in de Amsterdam ArenA