Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Barcelona

Feiten & Weetjes Ajax - FC Barcelona

Ajax neemt het woensdag in de UEFA Champions League in de uitverkochte ArenA op tegen FC Barcelona. In aanloop naar deze kraker in het belangrijkste Europese clubtoernooi zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over beide clubs op een rij.

* Luis Suarez en Thomas Vermaelen zijn oud-Ajacieden in de selectie van FC Barcelona. Suarez speelde 159 duels (111 goals). Vermaelen speelde 143 duels als Ajacied en maakte 10 goals. Vermaelen is geblesseerd en zit niet bij de selectie.

* Luis Suarez keert als speler van Barça terug als Ajax’ Europese topscorer in de ArenA. De Uruguayaan maakte 11 doelpunten, waarvan één in de UEFA Champions League.

* Ajax – FC Barcelona is Ajax’ 100ste wedstrijd in de UEFA Champions League. Het is bovendien de 50ste CL-wedstrijd op Amsterdamse bodem.

* Ajax speelde tot en met vanavond 49 CL-duels in Amsterdam (Olympisch Stadion 10, ArenA 39). In 1998 was de ArenA het decor bij de CL-finale Real Madrid - Juventus 1-0.

* Ajax versloeg Barcelona afgelopen seizoen in de ArenA met 2-1. Thulani Serero en Danny Hoesen scoorden op 26 november 2013. Het was de eerste officiële ontmoeting tussen de clubs in Amsterdam.

Danny Hoesen schreeuwt het uit als hij Ajax op 2-0 heeft gebracht. Ajax zou het heroïsche duel met 2-1 winnen. Danny Hoesen schreeuwt het uit als hij Ajax op 2-0 heeft gebracht. Ajax zou het heroïsche duel met 2-1 winnen.

* Ajax verloor eerder dit seizoen met 3-1 van FC Barcelona. Anwar El Ghazi was de enige Ajacied die scoorde in Camp Nou.

* FC Barcelona verloor zijn laatste twee duels in de Primera Division. Afgelopen weekend was Celta de Vigo te sterk: 0-1. Een week eerder werd El Clásico verloren bij Real Madrid: 3-1.

* Barça-trainer Luis Enrique stond als speler van Real Madrid in de Champions League 1995-1996 twee keer tegenover Ajax. De Koninklijke verloor beide duels (1-0 en 0-2).

* De huidige trainers Frank de Boer en Luis Enrique speelden tussen 1999 en 2003 samen bij FC Barcelona. De Boer speelde 144 duels in de Primera Division en werd in 1999 landskampioen.

* In het verleden kwamen veel spelers uit voor zowel Ajax als FC Barcelona. De bekendste voorbeelden zijn: Johan Cruijff, Johan Neeskens, Michael Laudrup, Patrick Kluivert plus Ronald en Frank de Boer.

* Net als Ajax behoort FC Barcelona tot de succesvolste clubteams aller tijden. Beide clubs veroverden onder meer vier keer de belangrijkste Europa Cup (Champions League) en waren twee keer wereldkampioen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees