Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Dordrecht

Feiten & Weetjes Ajax - FC Dordrecht

Voor het eerst in 20 jaar staat Ajax - FC Dordrecht op het programma in de Eredivisie. De wedstrijd begint zaterdag om 18:30 uur. Ajax.nl zet alvast een elftal feiten en weetjes op een rij.

* Ajax – Dordrecht is vijfmaal gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdammers wonnen alle wedstrijden. Ajax scoorde 20 keer en incasseerde 6 treffers.

* Ajax trof FC Dordrecht op 29 oktober 2009 voor het laatst in het KNVB Bekertoernooi. Urby Emanuelson bezorgde Ajax in de verlenging de zege: 1-2. Ajax won dat seizoen de beker.

* Ajax speelde zijn laatste competitieduel tegen Dordrecht in het seizoen 1994-1995. Ajax boekte op 19 februari 1995 in Dordrecht een 1-3-overwinning. Frank de Boer, Marc Overmars en Nwankwo Kanu scoorden.

* Ajax – Dordrecht werd voor het laatst gespeeld op 24 september 1994. De Amsterdammers wonnen met 3-0. Patrick Kluivert (2x) en Ajax’ huidige directeur voetbalzaken Marc Overmars scoorden.

* Gerrie Mühren is de bekendste Ajacied die later ook officieel voor Dordrecht speelde. Hij kwam tussen 1982 en 1984 uit voor de Dordtenaren.

* Johan Cruijff speelde in het verleden drie (vriendschappelijke) wedstrijden voor Dordrecht, toen nog DS’79 genaamd.

Dennis Bergkamp vecht in het seizoen 1992-1993 een wel erg fysiek duel uit met SVV/Dordrecht '90-speler Hans Kraaij junior. Ajax won dat seizoen met 0-3 en 4-1 van de Zuid-Hollandse opponent. Dennis Bergkamp vecht in het seizoen 1992-1993 een wel erg fysiek duel uit met SVV/Dordrecht '90-speler Hans Kraaij junior. Ajax won dat seizoen met 0-3 en 4-1 van de Zuid-Hollandse opponent.

* Ajax won tegen geen enkele andere huidige Eredivisieploeg alle gespeelde competitieduels uit en thuis. In Amsterdam en Dordrecht wonnen de Ajacieden alle tien duels (36 goals voor, 9 tegen).

* Tegenstander FC Dordrecht kwam 1 juli 1972 voort uit DFC. Nadien droeg de Zuid-Hollandse club diverse namen: DS ’79, Dordrecht ’90 en SVV/Dordrecht ’90.

* Scheidsrechter Ed Janssen floot dit seizoen nog geen wedstrijd van Ajax. Janssen floot afgelopen seizoen één wedstrijd van Ajax: het bekerduel met FC Volendam (4-2 winst).

*Ajax raakte dit seizoen in de Eredivisie al elf keer paal of lat. Geen enkele andere club was zo vaak zo dicht bij een doelpunt.

*Nick Viergever kan zaterdag zijn 150ste Eredivisieduel spelen. Alleen Lasse Schöne (210 duels) en Niklas Moisander (172) speelden meer competitiewedstrijden in de huidige selectie van Ajax.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.