Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Groningen

Feiten & Weetjes Ajax - FC Groningen

Ajax neemt het vrijdag vanaf 20:00 uur in de ArenA op tegen FC Groningen. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Ajax - FC Groningen stond 35 keer eerder op het programma van de Eredivisie. Ajax won 26 van de 35 ontmoetingen. Groningen won slechts twee keer.

* De laatste Groningse zege in Amsterdam dateert van 3 mei 1994. Twee dagen nadat Ajax zijn 24ste kampioenschap had veiliggesteld, won FC Groningen in de Meer met 0-2. Harris Huizingh en Ronald Hamming maakten de goals.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen FC Groningen een 2-1-overwinning op. Op 6 februari 2014 lieten Lasse Schöne en Kolbeinn Sigthórsson de Ajacieden in de ArenA juichen.

* Ajax’ grootste overwinning op FC Groningen dateert van 6 januari 1974: 9-0. Johan Neeskens was met drie doelpunten Ajax’ topscorer. Jan Mulder en Piet Keizer waren twee keer trefzeker.

* De trainers Frank de Boer en Erwin van de Looi troffen elkaar als speler 13 keer in de Eredivisie. Ajacied De Boer won 11 keer. Met Vitesse won Van de Looi een keer van Ajax (1996).

Vorig seizoen won Ajax op het nippertje van FC Groningen. Kolbeinn Sigthórsson tekende in de 83ste minuut voor de bevrijdende 2-1. Vorig seizoen won Ajax op het nippertje van FC Groningen. Kolbeinn Sigthórsson tekende in de 83ste minuut voor de bevrijdende 2-1.

* Ajax is in de Eredivisie al 13 wedstrijden op rij ongeslagen. De laatste ploeg die de Ajacieden wist te kloppen was uitgerekend FC Groningen.

* Danny Hoesen, Sergio Padt, Jarchinio Antonia, Rasmus Lindgren, Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet zijn oud-Ajacieden in de selectie van FC Groningen. In het verleden dienden o.a. ook Peter Hoekstra, Ronald Koeman en Michael Reiziger beide clubs.

* Danny Hoesen speelde tussen 2012 en 2014 in totaal 44 officiële duels voor Ajax en maakte daarin dertien doelpunten. De mooiste goal was uiteraard de 2-0 tegen FC Barcelona in 2013.

* FC Groningen heeft nog nooit een wedstrijd gewonnen in de Amsterdam ArenA.

* Ajax speelt vanavond voor het eerst een officieel duel in het shirt met hoofdsponsor Ziggo. Eerder deze maand speelde Ajax een oefenduel met Schalke in Qatar in het Ziggo-shirt.

* Bij Ajax ontbreken vanavond de geblesseerde Viktor Fischer, Nicolai Boilesen en Joël Veltman.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) Gerard van Hees

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports.