Menu
Feiten & Weetjes Ajax FC Groningen

Feiten & Weetjes Ajax FC Groningen

Ajax ontvangt zondag vanaf 16:45 uur FC Groningen in de Amsterdam ArenA. In aanloop naar de 37ste editie van Ajax – FC Groningen zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen op een rij.

* Ajax – FC Groningen stond 36 keer eerder op het programma van de Eredivisie. De Ajacieden wonnen 28 keer.  FC Groningen boekte twee keer een zege.

* De laatste Groningse zege in Amsterdam dateert van 3 mei 1994. Twee dagen nadat Ajax zijn 24e kampioenschap had veiliggesteld, won FC Groningen in De Meer met 0-2.

* Ajax versloeg FC Groningen in de laatste zeven seizoenen zeven keer op rij in eigen huis zonder ook maar een tegentreffer te incasseren. De Groningers wonnen nog nooit in de Amsterdam ArenA.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen FC Groningen een 2-0-overwinning op. Op 26 september 2015 lieten Nemanja Gudelj en Viktor Fischer de Ajacieden in de ArenA juichen.

* Van de laatste zes edities van Ajax – FC Groningen won de thuisploeg er vijf met 2-0. Het laatste gelijkspel dateert van 2 september 2007: 2-2.

Viktor Fischer tekende afgelopen seizoen tegen FC Groningen voor een van de mooiste goals van 2015-2016. Op bijna Bergkampiaanse wijze tekende de Deen (met een stiftbal) voor de 2-0.
Viktor Fischer tekende afgelopen seizoen tegen FC Groningen voor een van de mooiste goals van 2015-2016. Op bijna Bergkampiaanse wijze tekende de Deen (met een stiftbal) voor de 2-0.

* Ajax’ grootste overwinning op FC Groningen dateert van 6 januari 1974: 9-0. Johan Neeskens was met drie doelpunten Ajax’ topscorer. Jan Mulder en Piet Keizer waren twee keer trefzeker.

* De meest doelpuntrijke uitvoering van Ajax – FC Groningen werd gespeeld op 23 januari 1983: 5-5.

* Ajax is in alle competities (Eredivisie, KNVB Beker, Europees) al 18 wedstrijden op rij ongeslagen. In de Eredivisie is Ajax al 11 duels ongeslagen.

* Sergio Padt, Hedwiges Maduro en Danny Hoesen zijn oud-Ajacieden in de selectie van FC Groningen. Maduro speelde 70 officiële wedstrijden als Ajacied. Hoesen kwam tot 44 duels in Ajax 1.

* In het verleden droegen o.a. ook Peter Hoekstra, Ronald Koeman en Michael Reiziger het shirt van zowel Ajax als FC Groningen.

* Davy Klaassen is vandaag niet inzetbaar. Hij is geschorst. Klaassen is samen met Kasper Dolberg Ajax’ clubtopscorer (8 goals).

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Tickets Ajax – FC Groningen