Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Groningen

Feiten & Weetjes Ajax - FC Groningen

Ajax neemt het donderdag vanaf 20:45 uur in de ArenA op tegen FC Groningen. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* Ajax – FC Groningen stond 34 keer eerder op het programma van de Eredivisie. De Ajacieden wonnen 25 keer. FC Groningen boekte twee keer een zege.

* De laatste Groningse zege in Amsterdam dateert van 3 mei 1994. Twee dagen nadat Ajax zijn 24e kampioenschap had veiliggesteld, won FC Groningen in de Meer met 0-2.

* Ajax versloeg FC Groningen in de laatste vijf seizoenen vijf keer op rij in eigen huis zonder ook maar een tegentreffer te incasseren. De Groningers wonnen nog nooit in de Amsterdam ArenA.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen FC Groningen een 2-0-overwinning op. Op 8 december 2012 lieten Derk Boerrigter en Lasse Schöne de Ajacieden in de ArenA juichen.

* Daley Blind maakte tegen FC Utrecht zijn eerste treffer van het seizoen en was daarmee de 16e scorende Ajacied. Alleen Vitesse leverde dit seizoen eenzelfde aantal verschillende doelpuntenmakers.

* Als Blind tegen FC Groningen in actie komt, speelt hij zijn 125ste wedstrijd als Ajacied. Tijdens het seizoen 2009 – 2010 droeg Blind een half jaar het shirt van de Groningers. De huurling speelde toen 17 duels.

Op 28 maart 2010 keerde Daley Blind als Groninger terug in de ArenA. De Ajax-huurling trof onder meer Luis Suarez op zijn pad. Op 28 maart 2010 keerde Daley Blind als Groninger terug in de ArenA. De Ajax-huurling trof onder meer Luis Suarez op zijn pad.

* Keeper Kenneth Vermeer is tegen Groningen de vervanger van de geblesseerde Jasper Cillessen. Vermeer keept tegen de Groningers zijn honderdste competitiewedstrijd.

* Ajax’ grootste overwinning op FC Groningen dateert van 6 januari 1974: 9-0. Johan Neeskens was met drie doelpunten Ajax’ topscorer. Jan Mulder en Piet Keizer waren twee keer trefzeker.

* De trainers Frank de Boer en Erwin van de Looi troffen elkaar als speler 13 keer in de Eredivisie. Ajacied De Boer won 11 keer. Met Vitesse won Van de Looi een keer van Ajax (1996).

* Ajax is in alle competities (Eredivisie, KNVB Beker, Europees) al 14 wedstrijden op rij ongeslagen. In de Eredivisie is de kampioen al 9 duels ongeslagen: 8 zeges en 1 gelijkspel.

* Rasmus Lindgren, Johan Kappelhof, Marco Bizot en Lorenzo Burnet zijn oud-Ajacieden in de selectie van FC Groningen. In het verleden dienden o.a. ook Peter Hoekstra, Ronald Koeman en Michael Reiziger beide clubs.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) Gerard van Hees

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports.