Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Kopenhagen

Feiten & Weetjes Ajax - FC Kopenhagen

Ajax speelt donderdag vanaf 21:05 uur de returnwedstrijd tegen FC Kopenhagen in de achtste finales van de UEFA Europa League. In aanloop naar het thuisduel in de uitverkochte Amsterdam ArenA zet Ajax.nl een aantal feiten en weetjes over beide ploegen op een rij.

* Ajax bleef afgelopen week in Kopenhagen steken op 2-1. Kasper Dolberg hielp de Amsterdammers aan de enige treffer.

* Dolberg is de eerste Ajax-Deen ooit die in een Europees duel scoorde tegen een Deense tegenstander.

* Ajax was de eerste ploeg die in het Parken Stadion wist te scoren sinds het doelpunt van Aalborg op 20 augustus 2016.

* Rasmus Falk Jensen scoorde in de heenwedstrijd al na 28 seconden; het was de snelste tegentreffer die Ajax ooit incasseerde in een Europese wedstrijd.

* Ajax verloor in de historie twee keer eerder een Europese heenwedstrijd in een knock-outfase met 2-1. In 1969-1970 werd Hannover 96 in de return in Amsterdam met 3-0 geklopt. In 2008-2009 werd Ajax vervolgens in de ArenA uitgeschakeld door Olympique Marseille: 2-2.

* FC Kopenhagen opende een keer eerder (2001) een Europees knock-outduel voor eigen publiek met een 2-1-overwinning. In de return stelde Lazio Roma alsnog orde op zaken: 4-1.

* Ajax en Kopenhagen speelden 5 keer eerder tegen elkaar. Ajax won slechts 1 van de 5 onderlinge duels.

* Ajax wist nog nooit de volgende ronde te bereiken na een ontmoeting met FC Kopenhagen.

* De Denen bereikten nog nooit de kwartfinale van een Europees toernooi.

Kasper Dolberg hielp Ajax afgelopen week in Kopenhagen aan het enige doelpunt.
Kasper Dolberg hielp Ajax afgelopen week in Kopenhagen aan het enige doelpunt.

* FC Kopenhagen won in het seizoen 2001 – 2002 met 1-0 in de ArenA (na een 0-0 in Kopenhagen) en schakelde Ajax daarmee uit in de tweede ronde van de UEFA Cup. 

* Ook in het kwalificatietoernooi voor de UEFA Champions League schakelde Kopenhagen Ajax uit in de ArenA. In het seizoen 2006 – 2007 werd een 2-0-thuisnederlaag Ajax fataal. In Denemarken had Ajax nog met 2-1 gewonnen.

* FC Kopenhagen behoort tot de vijf clubs die meerdere keren van Ajax won in Europees verband in de ArenA. De overige clubs zijn: Real Madrid, Juventus, Spartak Moskou en Dinamo Zagreb.

* Ajax incasseerde geen tegentreffers in drie van zijn vier laatste Europese thuiswedstrijden. FC Kopenhagen scoorde in 6 van zijn 7 Europese uitwedstrijden dit seizoen.

* Kopenhagen verloor dit seizoen nog geen wedstrijd in de Deense competitie. De ploeg won 18 keer en speelde 7 keer gelijk.

* Nicolai Boilesen is een oud-Ajacied in de selectie van FC Kopenhagen. Eerder speelden onder meer ook de oud-Ajacieden Jesper Grønkjaer en André Bergdølmo voor Kopenhagen.  

* Davy Klaassen is geschorst voor de return in de ArenA. De aanvoerder kreeg in het Parken Stadion een gele kaart. Davinson Sánchez en Joël Veltman waren in Kopenhagen geschorst; zij zijn weer inzetbaar.

* FC Kopenhagen mist ook zijn aanvoerder, de oud-PSV’er Mathias Zanka Jørgensen is net als Klaassen geschorst.

* Lasse Schöne, Kenny Tete en Nick Viergever staan op scherp; de Ajacieden zijn bij een gele kaart automatisch geschorst voor het volgende Europese duel.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Pro Shots (boven)