Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Salzburg

Feiten & Weetjes Ajax - FC Salzburg

Ajax neemt het donderdag vanaf 21:05 uur in de ArenA op tegen FC Salzburg. In aanloop naar het UEFA Europa League-duel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over Ajax en Oostenrijkse clubs op een rij.

* FC Salzburg werd 13 september 1933 opgericht als Austria Salzburg. Na strubbelingen werd de club in 1950 opgeheven én in hetzelfde jaar opnieuw opgericht. Ajax werd op 18 maart 1900 opgericht.

* Sinds 1989 spelen de Salzburgers onafgebroken op het hoogste niveau, in de Oostenrijkse Bundesliga. Ajax speelt sinds de start van de Eredivisie (1956 – 1957) op het hoogste profniveau.

* FC Salzburg/Red Bull Salzburg onderging door de jaren heen verschillende naamwijzigingen. Zo heette de club eerder ook: SV Austria Salzburg, SV Casino Salzburg en SV Wüstenrot Salzburg.

* Ajax en Salzburg ontmoeten elkaar voor de vijfde keer. Ajax won de twee UEFA Cup-duels in 1992 - 1993, waarna de beide Champions League-ontmoetingen in 1994 – 1995 (foto boven) eindigden in een gelijkspel.

* FC Salzburg won al zijn zes wedstrijden in de groepsfase van de UEFA Europa League. Dit seizoen slaagde alleen ook Tottenham Hotspur daarin.

Rasmus Lindgren en Leonardo waren ploeggenoten bij Ajax én Red Bull Salzburg. Rasmus Lindgren en Leonardo waren ploeggenoten bij Ajax én Red Bull Salzburg.

* Frank de Boer won de UEFA Cup in 1992 met Ajax als speler. Ook PAOK-trainer Huub Stevens en Juventus-coach Antonio Conte wonnen de UEFA Cup ooit als speler en zijn dit seizoen nog in de race om deze prestatie als trainer te herhalen.

* Salzburg is zevenvoudig landskampioen van Oostenrijk. Het kampioenschap van 2009 werd behaald onder leiding van voormalig Ajax-trainer Co Adriaanse. Ajax vierde 32 landstitels.

* Rasmus Lindgren, Leonardo, Petri Pasanen en David Mendes da Silva speelden zowel voor Ajax als Salzburg.

* Salzburg won afgelopen weekend in de Oostenrijkse competitie met fraaie cijfers van Sturm Graz: 1-4. Koploper Salzburg heeft een voorsprong van 17 punten op nummer twee SV Grödig.

* FC Salzburg-trainer Roger Schmidt was in 2012 opvolger van de Nederlandse oefenmeester Ricardo Moniz.

* Als Ajax de volgende ronde bereikt, ontmoet het in de achtste finales de winnaar van het tweeluik tussen Maccabi Tel-Aviv en FC Basel.

Als Ajax komende week via FC Salzburg de achtste finales van de UEFA Europa League bereikt, dan blijven de speeldata onder voorbehoud. In verband met de nucleaire top (NSS) in Den Haag kunnen speeldata (ook volgorde uit- en thuiswedstrijd) worden aangepast bij een mogelijk vervolg in de Europa League. Ajax raadt de fans aan de berichtgeving via de diverse clubkanalen in de gaten te houden.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.