Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Twente

Feiten & Weetjes Ajax - FC Twente

Ajax speelt zondag de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Het duel in de Amsterdam ArenA begint om 16:45 uur. In aanloop naar Ajax - FC Twente zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de wedstrijd op een rijtje.

* Ajax en FC Twente stonden in de Eredivisie 48 keer eerder tegenover elkaar in Amsterdam. Ajax won 37 keer. De Twentenaren boekten 3 keer een overwinning.

* Ajax won afgelopen seizoen met 3-0 van FC Twente. Stefano Denswil, Lasse Schöne en Bojan maakten op 30 maart 2014 de goals in de ArenA.

* Eerder dit seizoen speelde Ajax gelijk bij Twente: 1-1. Kolbeinn Sigthórsson tekende op 18 oktober 2014 in de Grolsch Veste voor de enige Ajax-treffer.

* FC Twente heeft in de Eredivisie de laatste 10 uitwedstrijden bij Ajax niet gewonnen. Voor Twente is dit de langstlopende reeks zonder overwinning in de competitie tegen een specifieke tegenstander.

* Als speler won Frank de Boer alle 9 ontmoetingen met Alfred Schreuder (8 Eredivisie, 1 KNVB Beker). In deze ontmoetingen maakte het team van Schreuder slechts 3 doelpunten. Ook als trainer won Schreuder nog niet van De Boer (1 verlies, 1 gelijk).

Christian Eriksen hielp Ajax met zijn doelpunt op 29 september 2012 aan een 1-0-overwinning op FC Twente. Christian Eriksen hielp Ajax met zijn doelpunt op 29 september 2012 aan een 1-0-overwinning op FC Twente.

* Frank de Boer heeft 8 keer tegen Twente gecoacht in de Eredivisie en verloor nog nooit (5 winst, 3 gelijk).

* In de huidige selectie van FC Twente zitten drie spelers met een verleden als Ajacied: Dico Koppers, Darryl Lachman en Robbert Schilder.

* Er zijn veel spelers die zowel de clubeer van Ajax als FC Twente hebben verdedigd. Bekende voorbeelden: Kenneth Perez, Piet Schrijvers, John Bosman, Gerald Sibon en Ronald de Boer.

* De laatste thuisnederlaag tegen FC Twente dateert van 6 februari 2005: 1-2.

* De grootste thuiszege van Ajax op FC Twente dateert uit 1979. Op 9 juni 1979 won Ajax met 8-1. Op 14 maart 1992 eindigde Ajax - FC Twente in 7-0.

* Ajax boekte op 15 mei 2011 wellicht zijn meest memorabele zege ooit op FC Twente. De Amsterdammers veroverden op de laatste speeldag met de 3-1-zege de 30ste landstitel in de clubhistorie. Siem de Jong scoorde 2 keer.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (kopfoto) en Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.