Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Twente

Feiten & Weetjes Ajax - FC Twente

Ajax speelt zaterdagavond de topper tegen FC Twente. Het duel in de Amsterdam ArenA begint om 20:45 uur. In aanloop naar Ajax - FC Twente zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de wedstrijd op een rijtje.

* Ajax en FC Twente stonden in de Eredivisie 46 keer eerder tegenover elkaar in Amsterdam. Die ontmoetingen leverden 35 zeges voor Ajax en 3 overwinningen voor Twente op. Acht keer eindigde het duel in een gelijkspel.

* Het doelsaldo van eerdere ontmoetingen tussen Ajax en FC Twente is duidelijk in het voordeel van Ajax: 141-40.

* FC Twente is dit seizoen nog ongeslagen op vreemde bodem in de competitie. De drie uitduels leverden Twente 9 punten op. Ook thuis liet de koploper nog geen punt liggen.

* Ajax heeft de afgelopen 20 wedstrijden in de Eredivisie telkens minstens één keer gescoord. De laatste keer dat Ajax niet scoorde was op 5 februari 2012 toen FC Utrecht in de ArenA met 0-2 te sterk was.

* De afgelopen drie thuiswedstrijden van Ajax leverden de regerend landskampioen 7 punten op.
Het doelsaldo staat na twee zeges en een gelijkspel op 9-2.

Mido tijdens de editie van Ajax - FC Twente in het seizoen 2002-2003. Mido tijdens de editie van Ajax - FC Twente in het seizoen 2002-2003.

* Ajax heeft momenteel drie clubtopscorers in de Eredivisie. Tobias Sana, Thulani Serero en Siem de Jong staan alle drie op drie doelpunten. Jody Lukoki volgt daarachter met twee treffers.

* Er zijn veel spelers die zowel de kleuren van Ajax als FC Twente hebben verdedigd. Een greep uit die lijst: Kenneth Perez, Piet Schrijvers, Mitchell Piqué, John Bosman, Gerald Sibon, Ronald de Boer en Jason Culina.

* In de huidige selectie van FC Twente zitten vier spelers met een Ajax-verleden: Dmitry Bulykin, Denny Landzaat, Robbert Schilder en doelman Sander Boschker.

* De laatste thuisnederlaag tegen FC Twente dateert van 6 februari 2005. Sindsdien is Ajax zeven thuiswedstrijden in de Eredivisie zonder nederlaag tegen de Tukkers.

* De grootste thuiszege van Ajax op FC Twente dateert uit 1979. Op 9 juni ’79 won Ajax met 8-1. Op 14 maart 1992 eindigde Ajax - FC Twente in 7-0.

* Ajax is bezig aan een reeks van 20 thuisduels zonder nederlaag. De laatste nederlaag dateert van 5 februari dit jaar. Die middag was FC Utrecht met 0-2 te sterk.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst