Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Twente

Feiten & Weetjes Ajax - FC Twente

Ajax speelt zondag de topper tegen FC Twente. Het duel in de Amsterdam ArenA begint om 14:30 uur. In aanloop naar Ajax - FC Twente zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de wedstrijd op een rijtje.

* Ajax en FC Twente stonden in de Eredivisie 47 keer eerder tegenover elkaar in Amsterdam. Die ontmoetingen leverden 36 zeges voor Ajax en 3 overwinningen voor FC Twente op.

* Ajax is als enige ploeg na de winterstop nog ongeslagen in de Eredivisie (6 winst, 4 gelijk). Over uit- en thuisduels gezien is Ajax 8 duels ongeslagen tegen Twente.

* Ajax won afgelopen seizoen in de ArenA met 1-0 van FC Twente. Christian Eriksen maakte het enige doelpunt. Twente heeft in de Eredivisie de laatste 8 uitwedstrijden bij Ajax niet gewonnen.

* Ajax boekte op 15 mei 2011 wellicht zijn meest memorabele zege ooit op FC Twente. De Amsterdammers veroverden op de laatste speeldag met de 3-1-zege de 30ste landstitel in de clubhistorie. Siem de Jong scoorde 2 keer.

* Frank de Boer heeft 6 keer tegen Twente gecoacht in de Eredivisie en verloor nog nooit (4 winst, 2 gelijk).

Eerder dit seizoen bleef FC Twente – Ajax onbeslist: 1-1. Kolbeinn Sigthórsson bracht Ajax in de slotfase naast de Tukkers. Over uit- en thuisduels gezien is Ajax 8 duels ongeslagen tegen Twente. Eerder dit seizoen bleef FC Twente – Ajax onbeslist: 1-1. Kolbeinn Sigthórsson bracht Ajax in de slotfase naast de Tukkers. Over uit- en thuisduels gezien is Ajax 8 duels ongeslagen tegen Twente.

* Er zijn veel spelers die zowel de kleuren van Ajax als FC Twente hebben verdedigd. Een greep uit die lijst: Kenneth Perez, Piet Schrijvers, Mitchell Piqué, John Bosman, Gerald Sibon, Ronald de Boer en Jason Culina.

* In de huidige selectie van FC Twente zitten drie spelers met een verleden als selectiespeler van Ajax 1: Dico Koppers, Robbert Schilder en doelman Sander Boschker.

* De laatste thuisnederlaag tegen FC Twente dateert van 6 februari 2005. Sindsdien is Ajax acht thuiswedstrijden in de Eredivisie zonder nederlaag tegen de Tukkers.

* De grootste thuiszege van Ajax op FC Twente dateert uit 1979. Op 9 juni 1979 won Ajax met 8-1. Op 14 maart 1992 eindigde Ajax - FC Twente in 7-0.

* Ajax is bezig aan een reeks van 16 competitieduels zonder nederlaag. De laatste nederlaag dateert van 2 november 2013 (Ajax – Vitesse: 0-1). Ajax is in de Eredivisie in de laatste 22 thuisduels op een zondag ongeslagen.

* Ajax heeft dit seizoen 18 verschillende doelpuntenmakers, het meest van alle Eredivisieclubs. Alleen in 2004 - 2005 (20) en 2008 - 2009 (19) had Ajax meer verschillende doelpuntenmakers in een Eredivisieseizoen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports.