Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Utrecht

Feiten & Weetjes Ajax - FC Utrecht

Ajax neemt het zondag 12:30 uur op tegen FC Utrecht. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* De eerste editie van Ajax – FC Utrecht werd gespeeld op 13 december 1970. Ajax was met 7-1 te sterk voor de kersverse fusieclub. Sjaak Swart en Johan Cruijff scoorden beide drie keer.

* Afgelopen seizoen versloeg Ajax FC Utrecht in de Amsterdam ArenA: 3-0. Thulani Serero, Davy Klaassen en Danny Hoesen waren trefzeker.

* Ajax – FC Utrecht wordt zondag voor de 45ste keer gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdamse club won 35 van de voorgaande 44 edities. FC Utrecht won vier duels in de hoofdstad.

* Ajax is de enige Eredivisieclub die de afgelopen 11 speelrondes niet verloor. De landskampioen verloor slechts 1 van zijn laatste 18 thuiswedstrijden. Ajax scoorde in zijn laatste 4 thuisduels minimaal drie keer.

* Ajax-trainer Frank de Boer treft met zijn Utrechtse collega-trainer Rob Alflen een voormalige ploeggenoot. Tussen 1991 en 1993 speelden zij samen. Alflen droeg 46 keer het Ajax-shirt.

* Ajax – FC Utrecht is de voorlaatste thuiswedstrijd met Aegon als hoofdsponsor. Na deze eerste seizoenshelft heeft Ajax 322 duels gespeeld in het Aegon-tijdperk. Sinds juli 2008 won Ajax zes hoofdprijzen: 4 landstitels, 1 KNVB Beker en 1 Johan Cruijff Schaal.

Mike van der Hoorn (links) vocht in zijn laatste seizoen bij FC Utrecht (2012-2013) onder meer felle duels uit met Christian Eriksen. Ajax bleef op 7 oktober 2012 in de ArenA tegen FC Utrecht steken op 1-1. Mike van der Hoorn (links) vocht in zijn laatste seizoen bij FC Utrecht (2012-2013) onder meer felle duels uit met Christian Eriksen. Ajax bleef op 7 oktober 2012 in de ArenA tegen FC Utrecht steken op 1-1.

* Arek Milik heeft het beste doelpuntengemiddelde van alle spelers die dit seizoen minstens drie keer scoorden in de Eredivisie. De Ajacied scoort gemiddeld elke 75 minuten. In de afgelopen 20 seizoenen had alleen Dmitri Bulykin een beter gemiddelde: 72 minuten.

* In de Ajax-selectie heeft Mike van der Hoorn een verleden bij FC Utrecht. Van der Hoorn speelde als Utrechter 44 Eredivisieduels en verruilde de Domstad afgelopen seizoen voor de hoofdstad.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor beide clubs. Bekende voorbeelden zijn: Rob de Wit, Jeroen Verhoeven, Jan Wouters, Fons Groenendijk en Leo van Veen.

* Als Niklas Moisander in actie komt, speelt de Fin zijn 250ste competitieduel in de Eredivisie. Eerder speelde Moisander Eredivisieduels voor AZ.

* Als Ajax wint heeft het onder Frank de Boer 300 punten behaald in de Eredivisie. Eerder bereikten alleen Louis van Gaal en Rinus Michels als Ajax-trainer de 300-puntengrens (omgerekend naar drie punten bij een zege).

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports