Menu
Feiten & Weetjes Ajax – FC Utrecht

Feiten & Weetjes Ajax – FC Utrecht

Ajax speelt zondagmiddag de topper tegen FC Utrecht. Het duel in de Amsterdam ArenA begint om 12:30 uur. In aanloop naar Ajax - FC Utrecht zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de wedstrijd op een rijtje.

* Vorig seizoen verloor Ajax beide wedstrijden in de Eredivisie tegen FC Utrecht. In de Amsterdam ArenA eindigde het duel in 0-2. Eerder in het seizoen stond in de Domstad na negentig minuten de bizarre uitslag van 6-4 op het scorebord.

* Aan de eerste wedstrijd in de Eredivisie tegen FC Utrecht bewaart Ajax goede herinneringen. Dat duel op 13 december 1970 wonnen de Amsterdammers met 7-1. Sjaak Swart en Johan Cruijff scoorden allebei drie keer. Dick van Dijk maakte de andere treffer.

* In de competitie is dit de 85ste ontmoeting tussen Ajax en Utrecht. Ajax won 54 keer, verloor 17 duels en speelde 13 keer gelijk. Het doelsaldo is 183-81 in het voordeel van Ajax.

* Topschutter aan FC Utrecht-kant is Dave Bulthuis. Hij maakte dit seizoen twee doelpunten.

* Mocht Niklas Moisander de gele kaart van scheidsrechter Wegereef ontvangen, dan is dat zijn vijfde van het seizoen en mist hij de volgende wedstrijd, uit bij Heracles. Moisander kreeg er in zijn eerste twee duels van het seizoen, als speler van AZ, twee en als Ajacied ook twee.

Anderhalve week geleden troffen Ajax en FC Utrecht elkaar in het bekertoernooi. Ajax won in de Galgenwaard met 0-3. Anderhalve week geleden troffen Ajax en FC Utrecht elkaar in het bekertoernooi. Ajax won in de Galgenwaard met 0-3.

* De meest ervaren Ajacieden tegen Utrecht zijn Niklas Moisander, Lasse Schöne en Eyong Enoh. Zij speelden acht keer tegen de Domstedelingen. De geblesseerde Sulejmani trof Utrecht zelfs negen keer.

* Drie Ajacieden hebben deze competitie nog geen minuut gemist in de Eredivisie. Kenneth Vermeer, Siem de Jong en Toby Alderweireld speelden alle zeven duels van begin tot het einde.

* FC Utrecht-spelers Cedric van der Gun en Jeroen Verhoeven delen een Amsterdam verleden. Van der Gun speelde 35 Eredivisieduels in het Ajax-shirt, Verhoeven drie.

* FC Utrecht-trainer Jan Wouters heeft een verleden als speler én trainer bij Ajax. Als speler kwam hij 194 keer in actie en als trainer had hij 54 duels de leiding over Ajax 1.

* De lijst met spelers die voor zowel Ajax als Utrecht uitkwamen heeft een aardige lengte. Liefst 31 voetballers dienden beide clubs. Onder hen Jan van Halst, Gerald Vanenburg, Rob Witschge en John van Loen.

* De laatste thuiszege van Ajax op FC Utrecht dateert van 28 februari 2010. Ajax won met 4-0. Twee goals van Luis Suarez, een van Gregory van der Wiel en van Dennis Rommedahl bezorgden de ruime overwinning.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst