Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Utrecht

Feiten & Weetjes Ajax - FC Utrecht

Ajax neemt het zondag vanaf 12:30 uur in de Amsterdam ArenA op tegen FC Utrecht. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over de clubs en hun spelers op een rij.

* De eerste editie van Ajax – FC Utrecht werd gespeeld op 13 december 1970. Ajax was met 7-1 te sterk voor de kersverse fusieclub. Sjaak Swart en Johan Cruijff scoorden beide drie keer.

* Ajax – FC Utrecht wordt zondag voor de 47ste keer gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdamse club won 36 van de voorgaande 46 edities. FC Utrecht won vier duels in de hoofdstad.

* Ajax en Utrecht houden elkaar in balans in alle uit- en thuisduels sinds de eeuwwisseling. Ajax en  Utrecht wonnen allebei dertien ontmoetingen, zeven keer werd het gelijk.

* In het seizoen 1976 - 1977 boekte Ajax zijn recordoverwinning op FC Utrecht: 7-0. Spits Ruud Geels was op 24 oktober 1976 met vijf treffers de grote man bij de Amsterdammers.

* Afgelopen seizoen bleef Ajax - FC Utrecht onbeslist: 2-2. In de ArenA knokte Ajax zich op de valreep naast de Domstedelingen door treffers van Davy Klaassen en Arek Milik (penalty).  

Klaassen scoorde in de laatste drie thuiswedstrijden tegen FC Utrecht. Alleen Ruud Geels en Frank Arnesen scoorden namens Ajax in vier (opeenvolgende) thuisduels tegen Utrecht.
Klaassen scoorde in de laatste drie thuiswedstrijden tegen FC Utrecht. Alleen Ruud Geels en Frank Arnesen scoorden namens Ajax in vier (opeenvolgende) thuisduels tegen Utrecht.

*  Ajax scoorde niet in slechts een van zijn 46 thuiswedstrijden in de Eredivisie tegen FC Utrecht: op 5 februari 2012 won FC Utrecht met 0-2.

* Ajax kan voor het eerst sinds februari-maart 5 Eredivisie-duels op rij winnen. De Amsterdammers hebben minimaal een keer gescoord in de laatste 21 Eredivisie-duels.

* Kasper Dolberg is na zes Eredivisie-duels een doelpunt verwijderd van zijn vijfde Eredivisie-treffer voor Ajax. Zijn voorganger als spits van Ajax, Arek Milik, stond op vijf treffers na zes duels voor Ajax.

* Richairo Zivkovic speelt dit seizoen op huurbasis voor FC Utrecht. De verhuurde Ajacied scoorde in elk van zijn laatste drie officiële duels voor Utrecht. Zivkovic maakte in drie duels vier goals.

* In het verleden kwamen meer spelers uit voor beide clubs. Bekende voorbeelden zijn: Rob de Wit, Mike van der Hoorn, Jan Wouters, Rob Alflen, Fons Groenendijk en Leo van Veen.

* FC Utrecht ontstond op 1 juli 1970 uit een fusie tussen voormalig landskampioen DOS, Elinkwijk en Velox.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
TICKETS AJAX - FC UTRECHT