Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Utrecht

Feiten & Weetjes Ajax - FC Utrecht

Ajax neemt het zondag 12:30 uur op tegen FC Utrecht. In aanloop naar het competitieduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over deze clubs en hun spelers op een rij.

* De eerste editie van Ajax – FC Utrecht werd gespeeld op 13 december 1970. Ajax was met 7-1 te sterk voor de kersverse fusieclub. Sjaak Swart en Johan Cruijff scoorden beide drie keer.

* In het seizoen 1976-1977 boekte Ajax zijn recordoverwinning op FC Utrecht: 7-0. Spits Ruud Geels was op 24 oktober 1976 met vijf treffers de grote man bij de Amsterdammers.

* Afgelopen seizoen eindigde Ajax – FC Utrecht in de Eredivisie in een gelijkspel. Ryan Babel scoorde voor Ajax. Ajacied Fabian Sporkslede hielp de Utrechters met een eigen doelpunt aan de 1-1.

* Ajax won op 28 februari 2010 in de Eredivisie voor het laatst in de ArenA van FC Utrecht: 4-0. De Amsterdammers verloren twee van de laatste drie thuiswedstrijden tegen de Utrechters.

* Ajax – FC Utrecht wordt zondag voor de 44ste keer gespeeld in de Eredivisie. De Amsterdamse club won 34 van de voorgaande 43 edities. FC Utrecht won vier duels in de hoofdstad.

Fragment uit Ajax - FC Utrecht in het seizoen 2006-2007. Voormalig Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar versus Erik Pieters. Fragment uit Ajax - FC Utrecht in het seizoen 2006-2007. Voormalig Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar versus Erik Pieters.

* Ajax-trainer Frank de Boer treft met zijn collega-trainer Jan Wouters een voormalige ploeggenoot. Tussen 1988 en 1991 deelden beide spelers de kleedkamer van Ajax 1.

* Jan Wouters verdedigde de clubeer van Ajax en FC Utrecht als speler en als trainer. Wouters speelde 194 officiële duels in Ajax 1. Tussen december 1998 en maart 2000 was hij trainer van Ajax.

* Ajacied Mike van der Hoorn verruilde afgelopen zomer FC Utrecht voor Ajax. In het verleden kwamen meer spelers uit voor beide clubs: o.a. Fons Groenendijk, Rob de Wit en Leo van Veen.

* Ajax won zijn laatste vijf thuiswedstrijden in de Eredivisie. De landskampioen is al vijftien thuiswedstrijden zonder nederlaag in de Eredivisie.

* FC Utrecht slaagde er niet in zijn laatste vijf uitwedstrijden in de Eredivisie winnend af te sluiten. In de laatste elf uitwedstrijden incasseerde het bovendien minstens een tegentreffer.

* FC Utrecht ontstond op 1 juli 1970 uit een fusie tussen voormalig landskampioen DOS, Elinkwijk en Velox. Ajax – FC Utrecht is dit seizoen een strijd tussen de nummer 4 (Ajax) en 14 in de Eredivisie.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven), Archief Ajax