Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FC Volendam

Feiten & Weetjes Ajax - FC Volendam

Ajax neemt het woensdagavond in de Amsterdam ArenA op tegen FC Volendam. In aanloop naar het bekerduel zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over eerdere ontmoetingen tussen de Noord-Hollandse clubs op een rij.

* De eerste editie van Ajax – FC Volendam werd gespeeld op 18 april 1960. De Amsterdammers wonnen het competitieduel met liefst 9-0.

* De 9-0-overwinning uit 1960 is direct Ajax’ recordoverwinning op Volendam. De Amsterdammers waren in 1961 wel dicht bij een evenaring van die recordscore: 9-1.

* Ajax – FC Volendam werd tot nu toe in competitie en beker 27 keer gespeeld. De Ajacieden boekten 20 zeges op de Volendammers. Drie keer waren de gasten uit het vissersdorp te sterk.

* FC Volendam verliet Amsterdam in het seizoen 1977-1978 voor het laatst met een overwinning. Op 2 oktober 1977 werd het 1-2.

* Op 22 februari 2009 werd de tot vandaag laatste editie van Ajax – FC Volendam gespeeld. Ajax won die dag met 2-1. Luis Suarez en Thomas Vermaelen scoorden.

Het bekerduel Ajax - FC Volendam zal deels ook in het teken staan van de overleden oud-Ajacied en Volendammer Gerrie Mühren. De technicus was in september 2010 Ajax' eregast tijdens het UEFA Champions League-duel bij Real Madrid, de club waarvan Mühren nooit verloor. Het bekerduel Ajax - FC Volendam zal deels ook in het teken staan van de overleden oud-Ajacied en Volendammer Gerrie Mühren. De technicus was in september 2010 Ajax' eregast tijdens het UEFA Champions League-duel bij Real Madrid, de club waarvan Mühren nooit verloor.

* Ajax ontving FC Volendam twee keer eerder in het KNVB Bekertoernooi. Zowel in het seizoen 1971-1972 als in 1978-1979 bereikte Ajax ten koste van Volendam de bekerfinale.

* In de historie kwamen meerdere spelers uit voor Ajax en FC Volendam. De bekendste voorbeelden zijn: Michael Reiziger, André Ooijer, Jeroen Verhoeven en Keje Molenaar.

* De bekendste en succesvolste Volendamse Ajacied, Gerrie Mühren, overleed 19 september jl. op 67-jarige leeftijd. Mühren wordt o.a. met rouwbanden en een minuut stilte geëerd.

* Na een spelerscarrière bij onder meer Volendam en Ajax begon Volendammer Wim Jonk op de Toekomst als individueel trainer. Sinds 2011 is Jonk lid van Ajax’ technisch hart.

* Daley Blind maakte op 7 december 2008 in en tegen Volendam zijn debuut in Ajax 1. Ajax won die dag met 1-2.

* Op 12 april 1994 speelde Ajax officieel een ‘uitwedstrijd’ in het Olympisch Stadion tegen Volendam. Het stadion in Volendam was wegens een verbouwing niet beschikbaar. De Volendammers wonnen hun ‘thuiswedstrijd’ verrassend met 1-0.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl