Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Ajax neemt het zondag in de Amsterdam ArenA op tegen Feyenoord. In aanloop naar de Klassieker zetten we een elftal Feiten & Weetjes over eerdere edities van Ajax - Feyenoord op een rij.

* Ajax en Feyenoord stonden in de Eredivisie 56 keer eerder tegenover elkaar in Amsterdam. Ajax won 30 van de 56 ontmoetingen in eigen huis. Feyenoord verliet Amsterdam 11 keer met een zege. Ajax - Feyenoord eindigde tot dusver 15 keer gelijk.

* Het doelsaldo is na 56 edities van Ajax - Feyenoord ruimschoots in het voordeel van Ajax: 131-65.

* Als Ajax vandaag van Feyenoord wint dan is het de vijftigste competitiezege op de Rotterdammers. Naast de 30 zeges in Amsterdam was Ajax tot dusver 19 keer buitenshuis succesvol tegen Feyenoord.

* Siem de Jong is clubtopscorer van Ajax. De aanvoerder maakte tijdens de eerste competitiehelft 7
treffers. Feyenoord-spits Graziano Pelle staat op 14 doelpunten.

* Daley Blind en Siem de Jong zijn enige spelers die tijdens de eerste seizoenshelft alle 18 duels in actie kwamen. Alleen De Jong speelde alle duels van begin tot eind.

Tscheu La Ling aan de bal tijdens de Klassieker op 24 april 1977. Tscheu La Ling aan de bal tijdens de Klassieker op 24 april 1977.

* In totaal verschenen er het afgelopen halfjaar liefst 31 verschillende namen op het wedstrijdformulier bij officiële Ajax-wedstrijden. Lucas Andersen (18) was de jongste, Christian Poulsen (32) de oudste.

* Frank de Boer is vandaag voor de zeventigste keer de eindverantwoordelijke bij een competitieduel van Ajax. Onder leiding van de 42-jarige coach heeft Ajax in de voorgaande 69 Eredivisieduels 154 punten behaald. Die kwamen voort uit 46 zeges, 16 keer een gelijkspel en 7 nederlagen.

* 28 spelers hebben een verleden bij zowel Ajax als Feyenoord. Johan Cruijff, Wim Jansen, Ronald Koeman en Ruud Geels zijn bekende voorbeelden van spelers die de kleuren van beide clubs hebben verdedigd.

* De laatste thuisnederlaag tegen Feyenoord dateert van 28 augustus 2005. Sindsdien is Ajax in de ArenA ongeslagen tegen Feyenoord.

* Drie edities van Ajax - Feyenoord eindigden in een monsterscore voor Ajax met liefst zes doelpunten verschil. De ontmoetingen van 18 september 1983 (8-2), 1 november 1975 (6-0) en 2 mei 1999 (6-0) staan in de recordboeken.

* Ajax komt vrijwel altijd tot scoren tegen Feyenoord. In de afgelopen 42 ontmoetingen in de Eredivisie scoorde Ajax telkens minstens eenmaal.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst