Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Ajax neemt het zondag vanaf 12:30 uur in de Amsterdam ArenA op tegen Feyenoord. In aanloop naar de eerste Klassieker van het seizoen hebben we een elftal feiten en weetjes op een rij gezet over Ajax - Feyenoord.

* Op 17 maart 1957 werd Ajax - Feyenoord voor het eerst gespeeld in de Eredivisie. Ajax won dat duel met 1-0. Willy Schmidt maakte de winnende.

* Afgelopen seizoen won Ajax zijn thuiswedstrijd met 3-0 van Feyenoord. Viktor Fischer scoorde twee keer. Christian Eriksen tekende voor een treffer.

* Ajax - Feyenoord wordt zondag voor de 58ste keer gespeeld in Eredivisieverband. Ajax won 31 edities van deze Klassieker. Vijftien Klassiekers eindigden in een gelijkspel.

* Ajax scoorde in de 57 voorafgaande edities liefst 134 keer tegen de aartsrivaal uit Rotterdam. Feyenoord lukte het 65 keer te scoren in Amsterdam.

* Ricardo van Rhijn zit tegen Feyenoord een schorsing uit voor zijn rode kaart in het laatste duel met AZ. De rechtsback is een duel geschorst.

Marco van Basten heeft zichzelf én alle Ajacieden in het Olympisch Stadion in extase gebracht met een van zijn drie treffers tijdens de beroemde 8-2-overwinning in het seizoen 1983-1984. Marco van Basten heeft zichzelf én alle Ajacieden in het Olympisch Stadion in extase gebracht met een van zijn drie treffers tijdens de beroemde 8-2-overwinning in het seizoen 1983-1984.

* De beide trainers Frank de Boer en Ronald Koeman hebben een verleden als speler van Ajax. Koeman droeg in zijn carrière onder meer ook het tenue van Feyenoord.

* In het verleden droegen meer spelers zowel het shirt van Ajax als Feyenoord. Voorbeelden zijn: Henk Groot, Johan Cruijff, John Rep, Ruud Geels en Rob Witschge.

* De 8-2-overwinning uit het seizoen 1983-1984 is nog altijd de grootse Ajax-overwinning op Feyenoord. Marco van Basten scoorde die dag drie keer.

* In de laatste 34 thuiswedstrijden tegen Feyenoord lukte het Ajax telkens om minimaal een keer te scoren.

* Ajax is al zeven thuiswedstrijden op rij ongeslagen in de Eredivisie tegen Feyenoord. De laatste nederlaag voor eigen publiek in een Klassieker dateert van 28 augustus 2005: 1-2.

* Ajax is in de Eredivisie al twaalf thuiswedstrijden zonder nederlaag. Feyenoord kon zijn laatste vier uitwedstrijden in de Eredivisie niet winnen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Erfgoed Ajax