Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Ajax is zondag vanaf 12:30 uur gastheer voor Feyenoord. In aanloop naar het thuisduel in de Eredivisie zet Ajax.nl een aantal feitjes op een rij over eerdere ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord.

* Ajax – Feyenoord wordt voor de 60ste keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 32 keer en ging voor eigen publiek elf keer onderuit tegen de Rotterdammers.

* Ajax maakte in de voorgaande 59 edities van Ajax – Feyenoord in de Eredivisie meer dan twee keer zo veel doelpunten als Feyenoord: 136 om 66. In alle uit- en thuisduels in de Eredivisie is het doelsaldo 248-178 in het voordeel van Ajax.

* Ajax is thuis al 12 duels (alle competities) op rij ongeslagen tegen de Rotterdammers. De club is daarmee bezig aan een clubrecord: nooit eerder bleven de Amsterdammers thuis (alle competities) langer op rij ongeslagen in de Klassieker.

* Ajax is in de Eredivisie 9 thuisduels op rij ongeslagen tegen Feyenoord. Ajax’ laatste thuisnederlaag tegen Feyenoord dateert van 28 augustus 2005: 1-2. De laatste keer dat Feyenoord langer wachtte op een competitiezege bij Ajax was van 1987 tot 2001: 13 duels.

Ajax en Feyenoord troffen elkaar eerder dit seizoen tweemaal in Rotterdam. Ajax verloor de bekerontmoeting met 1-0. In de Eredivisie werd het 1-1. Davy Klaassen scoorde het laatste duel.
Ajax en Feyenoord troffen elkaar eerder dit seizoen tweemaal in Rotterdam. Ajax verloor de bekerontmoeting met 1-0. In de Eredivisie werd het 1-1. Davy Klaassen scoorde het laatste duel.

* Afgelopen seizoen bleef Ajax – Feyenoord onbeslist: 0-0. Het was op 25 januari 2015 pas de tweede doelpuntloze Klassieker in de historie. Lang was de Klassieker van 28 oktober 1978 de enige Klassieker waarin niet werd gescoord.

* De laatste keer dat beide Klassiekers in een Eredivisie-seizoen in remise eindigden was 1999-2000.

* Op 18 augustus 2013 boekte Ajax zijn laatste thuisoverwinning op de Rotterdammers in de Eredivisie: 2-1. Kolbeinn Sigthórsson scoorde twee keer.  

* Frank de Boer verloor als speler (8 zeges, 1 gelijkspel) én als trainer (3 zeges, 2x gelijkspel) thuis nog nooit een competitieduel van Feyenoord. Ajax maakte 399 doelpunten in de 174 Eredivisie-duels onder De Boer.

* John Heitinga debuteerde op 26 augustus 2001 in de uitwedstrijd tegen Feyenoord: 1-2. De verdediger besloot deze week zijn carriere en neemt voorafgaand aan deze Klassieker afscheid.

* Heitinga verloor nog nooit een Klassieker. Hij won 7 keer en kwam tot 3 gelijke spelen.  Heitinga speelde 218 officiële wedstrijden voor Ajax, waarin hij 25 keer scoorde.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst