Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Ajax ontvangt zondag vanaf 14:30 uur Feyenoord in de uitverkochte Amsterdam ArenA. In aanloop naar de Klassieker zet Ajax.nl een aantal feitjes op een rij over eerdere ontmoetingen tussen Ajax en Feyenoord.

* Ajax – Feyenoord wordt voor de 61ste keer gespeeld in de Eredivisie. Ajax won 33 keer en ging voor eigen publiek 11 keer onderuit tegen de Rotterdammers.

* Ajax maakte in de voorgaande 60 edities van Ajax – Feyenoord in de Eredivisie meer dan twee keer zo veel doelpunten als Feyenoord: 138 om 67. In alle uit- en thuisduels in de Eredivisie is het doelsaldo 251-180 in het voordeel van Ajax.

* Afgelopen seizoen leverde de thuiswedstrijd tegen Feyenoord een 2-1-overwinning op. Op 7 februari 2016 boog Ajax een 0-1-achterstand om dankzij goals van Amin Younes en Riechedly Bazoer.

* Feyenoord won maar 1 van zijn laatste 21 Eredivisie-duels met Ajax. Ajax versloeg de Rotterdammers 12 keer en 8 Klassiekers eindigden onbeslist.

* Ajax is thuis al 13 duels (alle competities) op rij ongeslagen tegen de Rotterdammers. De club is daarmee bezig aan een clubrecord: nooit eerder bleven de Amsterdammers thuis (alle competities) langer op rij ongeslagen in de Klassieker.

* Ajax’ laatste thuisnederlaag tegen Feyenoord dateert van 28 augustus 2005: 1-2. Ajax is in de Eredivisie 10 thuisduels op rij ongeslagen tegen Feyenoord.

* De totale balans in 181 gespeelde Klassiekers (alle competities) is 81 overwinningen voor Ajax, 55 voor Feyenoord en 45 gelijke spelen.

* Ajax maakte in totaal 251 doelpunten tegen Feyenoord in de Eredivisie. Alleen tegen Willem II (260) en Sparta (255) scoorde de ploeg vaker in Eredivisie-verband.

* Ajax scoorde minstens 1 keer in 44 van zijn laatste 45 thuisduels met Feyenoord in alle competities. De uitzondering was de 0-0 in de Eredivisie op 25 januari 2015.

* De editie van 25 januari 2015 was pas de tweede doelpuntloze Klassieker ooit. Lang was de Klassieker van 28 oktober 1978 de enige Klassieker waarin niet werd gescoord.

Ajax – Feyenoord was afgelopen seizoen ook de wedstrijd van het officiële afscheid van John Heitinga. De Ajacied verloor in zijn carrière nooit een Klassieker. De thuiswedstrijd tegen de Rotterdammers bood daarmee hét ideale podium voor het afscheid dat hem toekwam.
Ajax – Feyenoord was afgelopen seizoen ook de wedstrijd van het officiële afscheid van John Heitinga. De Ajacied verloor in zijn carrière nooit een Klassieker. De thuiswedstrijd tegen de Rotterdammers bood daarmee hét ideale podium voor het afscheid dat hem toekwam.

* Ajax en Feyenoord troffen elkaar eerder dit seizoen in Rotterdam. Op 23 oktober 2016 werd het 1-1. Kasper Dolberg bezorgde Ajax een voorsprong. In de slotfase deed Dirk Kuyt iets terug.

* Feyenoord ging in de Eredivisie 7 keer als koploper op bezoek bij Ajax terwijl de Amsterdammers plaats 2 bezetten. De laatste 6 keer dat dit gebeurde, bleef Ajax ongeslagen.

* Lasse Schöne speelde in de Eredivisie zeven Klassiekers. De Deen verloor in die reeks geen duel; Schöne won 3 keer en kwam 4 keer tot een gelijkspel.

* Het record van meest gespeelde Klassiekers in de Eredivisie zonder te verliezen staat op 8 en is in handen van 4 spelers: Gregory van der Wiel (W4-G4), Jari Litmanen (W7-G1), John Heitinga (W5-G3) en Toby Alderweireld (W5-G3).

* Trainers Peter Bosz en Giovanni van Bronckhorst speelden samen in 2 Klassiekers. In 1995 verloren ze de Johan Cruijff Schaal met 2-1 van Ajax. In de Eredivisie werd de thuiswedstrijd in 1995-1996 met 2-4 verloren van de Amsterdammers.

* Jan-Arie van der Heijden en Kenneth Vermeer zijn oud-spelers van Ajax 1 in de Feyenoord-selectie. Ook assistent-trainer Jan Wouters heeft een verleden als speler en trainer van Ajax.

* In de historie droegen meer spelers zowel het shirt van Ajax als Feyenoord. Bekende voorbeelden: Henk Groot, Johan Cruijff, Rob Witschge en Angelos Charisteas. 

* Hakim Ziyech, Nick Viergever en Joël Veltman staan op scherp. Bij een gele kaart volgt automatisch een schorsing voor het volgende competitieduel.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees (boven)