Menu
Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Feiten & Weetjes Ajax - Feyenoord

Ajax neemt het woensdag vanaf 20:45 uur in het KNVB Bekertoernooi op tegen Feyenoord. In aanloop naar dit kwartfinaletoernooi zet Ajax.nl een elftal feiten en weetjes over (beker)wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord op een rij.

* Ajax en Feyenoord troffen elkaar in de historie dertien keer in het bekertoernooi. Ajax en Feyenoord wonnen beiden zes keer. In 1984 eindigde het duel in een gelijkspel, waarna Feyenoord de beslissingswedstrijd na verlenging won.

* Ajax en Feyenoord troffen elkaar dit seizoen eerder in de Eredivisie. Op 18 augustus 2013 wonnen de Amsterdammers in de ArenA met 2-1. Kolbeinn Sigthórsson maakte beide Ajax-treffers.

* Sigthórsson was ook beslissend tijdens Ajax’ laatste wedstrijd, in de Eredivisie tegen PSV. De IJslandse spits kopte Ajax zondag in de ArenA naar een 1-0-overwinning.

* Siem de Jong liep daags voor Ajax – PSV een bovenbeenblessure op. De aanvoerder mist ook de bekerwedstrijd tegen Feyenoord. De Rotterdammers missen de geschorste Stefan de Vrij.

* Ajax won in het seizoen 1994-1995 de Champions League, maar leed in het bekertoernooi wel zijn enige nederlaag van dat seizoen tegen Feyenoord. Mike Obiku besliste de kwartfinale met zijn 1-2.

Ajax en Feyenoord troffen elkaar voor het laatst in de ArenA voor een bekerduel op 25 april 2010. Ajax won het eerste van twee finaleduels met 2-0. Anderhalve week later veroverden de Amsterdammers in de Kuip hun achttiende beker. Ajax en Feyenoord troffen elkaar voor het laatst in de ArenA voor een bekerduel op 25 april 2010. Ajax won het eerste van twee finaleduels met 2-0. Anderhalve week later veroverden de Amsterdammers in de Kuip hun achttiende beker.

* De prijzenkast van Ajax bevat achttien nationale voetbalbekers. Op het palmares van de Feyenoorder prijken elf eindzeges in het bekertoernooi.

* De beide trainers Frank de Boer en Ronald Koeman hebben een verleden als speler van Ajax. Koeman droeg in zijn carrière onder meer ook het tenue van Feyenoord.

* In het verleden droegen meer spelers zowel het shirt van Ajax als Feyenoord. Voorbeelden zijn: Henk Groot, Johan Cruijff, John Rep, Ruud Geels en Rob Witschge.

* De 8-2-overwinning uit het seizoen 1983-1984 is nog altijd de grootse Ajax-overwinning op Feyenoord. Marco van Basten scoorde die dag drie keer.

* Op 4 juni 1930 speelden Ajax en Feyenoord hun eerste bekerwedstrijd ooit. In het Olympisch Stadion wonnen de Rotterdammers het halve finaleduel met 1-2.

* Ajax is al 11 duels (alle competities) ongeslagen. Sinds de 0-1-thuisnederlaag tegen Vitesse op 2 november 2013 wonnen de Amsterdammers 10 keer en speelde de ploeg één keer gelijk.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports. De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen dankzij Infostrada Sports.