Menu
Feiten & Weetjes Ajax - FK Jablonec

Feiten & Weetjes Ajax - FK Jablonec

Ajax staat in de heenwedstrijd van de play-offs voor deelname aan de groepsfase van de UEFA Europa League donderdag tegenover FK Jablonec. Voorafgaand aan de heenwedstrijd in de ArenA (aanvang 19:00 uur) zet Ajax.nl enkele feiten en weetjes over Ajax en Jablonec op een rij.

* Ajax en FK Jablonec staan voor de eerste keer tegenover elkaar.

* Jablonec bereikte de play-offs voor de groepsfase van de UEFA Europa League door FC Kopenhagen te verslaan. De Denen wonnen in Tsjechië (1-0), maar gingen vervolgens voor eigen publiek onderuit: 2-3.

* In aanloop naar het eerste play-offduel met FK Jablonec won Ajax afgelopen weekend van Willem II: 3-0. De Tsjechen speelden gelijk tegen Slovan Liberec: 1-1. Vit Benes maakte de gelijkmaker voor Jablonec.

* FK Jablonec is de nummer elf in de Tsjechische Synot Liga. Ajax is na twee royale zeges de (gedeelde) koploper in de Eredivisie. Jablonec besloot afgelopen seizoen als de nummer drie van de Synot Liga.

* Vaclav Cerny maakte in het thuisduel met Willem II zijn officiële debuut als Ajacied. De 17-jarige Tsjech trad daarmee o.a. in de voetsporen van de Tsjechische oud-Ajacieden Zdenek Grygera en Tomás Galásek.

* Tomás Galásek en Zdenek Grygera zijn de enige Tsjechen die in Europees verband ooit scoorden voor Ajax. Galásek liet de Ajax-fans tweemaal juichen; Grygera lukte dat een keer.

Tomás Galásek behoort tot de weinige Tsjechische Ajacieden. Hij duelleerde in zijn rijke loopbaan op 18 februari 2003 onder meer met Ajax' huidige assistent-trainer Dennis Bergkamp (toenmalig speler van Arsenal).
Tomás Galásek behoort tot de weinige Tsjechische Ajacieden. Hij duelleerde in zijn rijke loopbaan op 18 februari 2003 onder meer met Ajax' huidige assistent-trainer Dennis Bergkamp (toenmalig speler van Arsenal).

* Ajax stond 12 keer eerder tegen een ploeg uit Tsjechië of Tsjecho-Slowakije. De Ajacieden wonnen slechts 1 van de laatste 7 duels. Op 22 november 2005 werd Sparta Praag verslagen (2-1) in de UEFA Champions League.

* Ajax bereikte in 1969 voor het eerst de finale van de Europa Cup door Spartak Trnava te verslaan. De 2-0-nederlaag in Tsjecho-Slowakije bleek niet fataal na de eerdere 3-0-thuisoverwinning.

* Jablonec stond een keer eerder tegenover een Nederlandse ploeg. In het seizoen 2011-2012 was AZ de tegenstander in de derde kwalificatieronde van de Europa League. De Alkmaarders bereikten de play-offs.

* Ajax speelde slechts 1 keer eerder een kwalificatieduel voor de Europa League. In het seizoen 2009-2010 bereikte Ajax de groepsfase door Slovan Bratislava te verslaan (5-0 thuis, 1-2 uit).

* De Fransman Tony Chapron fluit Ajax' thuiswedstrijd tegen FK Jablonec. Op 28 juli 2010 had hij ook de leiding in Ajax' Europese thuiswedstrijd tegen PAOK Saloniki: 1-1.

* Frank de Boer heeft nog 1 Europese overwinning als Ajax-coach nodig om Stefán Kovács te evenaren. De Boer won 14 duels. Alleen Rinus Michels (25) en Louis van Gaal (38) wonnen vaker met Ajax in Europees verband.

Voor de thuiswedstrijd tegen FK Jablonec zijn nog kaarten beschikbaar.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots/Ed van de Pol (boven) Louis van de Vuurst

Tickets Ajax - FK Jablonec

De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports
De feiten en weetjes zijn mede tot stand gekomen in samenwerking met Infostrada Sports